Enclave


EnclaveOriginele politieke thriller

Een kleine fictieve Europese staat, Slautis genaamd, wordt heel onopgemerkt ingelijfd door een grote wereldmogendheid. De laatste wil invloed in dat kleine land om zelf machtiger te worden. Er wordt ingespeeld op de werkeloosheid, de veiligheid en de problemen in de gezondheidszorg. Op een slinkse manier infiltreren personen uit die grote mogendheid door manipulatie en beïnvloeding via sociale media. Zo bewerken zij onschuldige, kwetsbare en wat labiele personen om steeds meer onderdelen van het land binnen te halen.

De manier waarop een en ander gebeurt, is heel onopvallend en wordt zogenaamd geïnitieerd door een succesvol ondernemer uit Slautis, Lado genaamd. Lado heeft het gevoel iets te moeten doen aan de misstanden in zijn land en met enkele gelijkgestemden richt hij een nieuwe politieke partij op, die steeds meer stemmen in de peilingen krijgt. De op handen zijnde verkiezingen zien er heel rooskleurig uit voor deze nieuwe partij. De infiltratie vanuit die grote mogendheid wordt door hem niet opgemerkt.

Ondanks dat de nieuwe partij erg opkomt, begint er toch bij sommige inwoners van Slautis wat argwaan te ontstaan. Het is allemaal te gelikt. Hoewel de ontwikkelingen heel vreedzaam lijken te verlopen, is het, zeker voor de lezer, duidelijk dat er een geraffineerd spel wordt gespeeld. Langzamerhand dreigt de grote mogendheid het land over te nemen.

Enclave staat vol met namen die niet alledaags zijn. Dat zorgt ervoor dat je in het begin moeite kunt hebben om vlot in het verhaal te komen. Maar als je eenmaal goed op weg bent, wordt dat steeds vanzelfsprekender. Het verhaal speelt zich in ongeveer een half jaar tijd af, telkens vanuit verschillende personages en locaties beschreven. Ook de tijd wordt niet altijd chronologisch gevolgd. Het is daarom zaak de aandacht er goed bij te houden.

Heel origineel in de tekst is het gebruik van een QR-code, waarmee je door de scanner te gebruiken, bepaalde songs kunt beluisteren. De afgedrukte grafieken en uitslagen geven het verhaal een bepaald gevoel van verifieerbaarheid en echtheid mee. De personages worden duidelijk neergezet tegen deze politieke achtergrond en ook de dialogen zijn goed uitgewerkt.

Mocht je van plan zijn dit boek aan te schaffen, dan krijg je er twee bonussen bij, die een verrassende toevoeging geven aan het boek. Erg origineel bedacht! Enclave is een aanrader voor de liefhebbers van (fictieve) politieke thrillers die je tot nadenken aanzetten. De dreiging die eruit spreekt, zou zomaar werkelijkheid kunnen worden. Enclave is het debuut van Peter Hamersma, dat ook getuigt van gedegen onderzoek en kennis van zaken. Hopelijk laat deze auteur vaker van zich horen.

★★★
EnclaveTitel: Enclave | Auteur: Peter Hamersma | Uitgeverij: Boekengilde | Categorie: Literaire  romans | Verkrijgbaar als paperback | 275 pagina’s | ISBN13: 9789464374285 | Verkrijgbaar sinds: april 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 21-10-2022 | Prijs: €21,50 | Online te bestellen via Bol.com, Bookspot en Bruna.

Boekengilde

de beste tweedehands thrillers vind je bij boekenbalie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.