Mistig


MistigIndrukwekkend, kwetsbaar, eerlijk

Nog helemaal wazig en niet in staat zich goed te bewegen wordt Kim wakker. Haar handen en voeten zijn vastgebonden en ze ligt aan het infuus.

Het duurt even voordat het tot Kim doordringt dat ze op een psychiatrische afdeling van een ziekenhuis ligt. Ze heeft een suïcidepoging gedaan en is daar niet in geslaagd.

Wanneer ze na een kort verblijf naar huis mag, gaat ze in therapie en ontmoet ze een geestverwant. En dan, net als Kim haar voorzichtige stappen zet op de weg naar vooruitgang, wordt de nog altijd losse bodem opnieuw onder haar vandaan geslagen.

“Ik heb het gedaan! Ik heb het gedaan. Ik. Heb. Het. Gedaan. Hoor je dat, papa? Heb je het gezien?” – Morgan-Mae Bibo

Mistig is het zeer overtuigende autobiografische debuut van Morgan-Mae Bibo.

Ook als Mistig een fictief verhaal was, zou ik zeer onder de indruk zijn geweest van het verteltalent van Morgan-Mae Bibo. Maar om zo een rauw en aangrijpend autobiografisch verhaal te vertellen dat de lezers volledig meeneemt, op het puntje van hun stoel zet en een groot gevoel van compassie oproept, vind ik persoonlijk de overtreffende trap van indrukwekkend.

Morgan-Mae Bibo komt niet met theoretische situaties en feiten, maar vertelt haar verhaal op een manier die het lezen ervan niet alleen meeslepend, maar ook toegankelijk maakt. Dat laatste is, naar mijn mening, een van de belangrijke pluspunten van dit boek. De auteur wil op een herkenbare manier lezers bereiken die met mentale problemen kampen, en ze een steuntje in de rug bieden en/of op weg helpen. En ik denk dat dit boek het in zich heeft om dat ook daadwerkelijk te doen.

Mistig is een ongelooflijk moedig en belangrijk verhaal, waarin je alle aspecten van de mentale gezondheid van de hoofdpersoon te zien krijgt, zonder opsmuk en zonder reserve. Hopelijk helpt het mensen die hiermee dealen om hun psychische gezondheid bespreekbaar te maken, zonder angst en schaamte. En hopelijk wordt dit ontvangen zoals het zou moeten worden ontvangen, met respect en begrip.

★★★★★
MistigTitel: Mistig | Website | Auteur: Morgan-Mae Bibo | Uitgeverij: Sterk door werk  | Categorie: roman, autobiografie | Verkrijgbaar als: paperback | 192 pagina’s | ISBN13: 9789083273990 | Verkrijgbaar sinds: september 2022 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 23-10-2022 | Prijs: €18,95 |Online te bestellen via: Bol.com, Bookspot en Bruna

Sterk door werk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.