Verbonden


VerbondenDaags na haar 26e verjaardag valt kleurlinge Dana plots flauw en om onverklaarbare reden wordt ze wakker in 1815 in de staat Maryland. Verdwaasd kijkt ze om zich heen en ontdekt tot haar consternatie dat in een kolkende rivier een kind dreigt te verdrinken. Dana twijfelt geen seconde, springt in het water en brengt de drenkeling op het droge. Kort daarna wordt ze teruggeflitst naar 1976 en bevindt ze zich opnieuw in het appartement bij haar vriend Kevin. Dana wordt tot zes keer toe teruggeflitst naar 1815 en komt steeds op de plantage van Tom Weylin terecht, waar ze steeds diens zoon Rufus uit een of andere hachelijke situatie moet redden.

Dana beseft heel erg goed dat wanneer zij terug geflitst wordt, Rufus de oorzaak is en ze ontdekt dat de jonge knaap die ze uit de rivier van de verdrinkingsdood redde, haar voorvader is en zij eigenlijk tussenbeide moet komen om haar eigen hachje, haar eigen persoon te redden, want zonder Rufus bestaat zij zelf niet.

Dit boek, dat voor het eerst in het Nederlands werd vertaald, verscheen in 1979 onder de titel ‘Kindred’ en betekende de doorbraak van Octavia E. Butler als schrijfster. Butler staat bekend om haar SF-boeken, een genre waar ik hoegenaamd geen fan van ben. Toch ben ik aangenaam verrast bij dit boek waar zij SF-technieken in verwerkt, meer bepaald in de tijdreizen die Dana ondergaat. Op geen enkel moment heeft mij dit gestoord. Misschien moet ik toch maar eens SF gaan uitproberen!

De auteur heeft een vlotte, beschrijvende en beeldende schrijfstijl. Het boek verveelde mij nooit en ik werd vanaf het begin meegesleept in en door het verhaal. Het is an sich een heel aangrijpend, pakkend maar ook een gruwelijk verhaal dat mij tijdens het lezen soms met walging vervulde en mij liet nadenken over hoe superieur blanken zich voelden en voelen.

Octavia E. Butler weet heel wat spanning in het verhaal te steken en kon mij met haar plotwendingen, met de hoofd- en randpersonages verrassen. Alle personages werden voldoende diept uitgewerkt en heel humaan neergezet.

Als lezer krijgen we een heel goed beeld hoe het was om als slaaf op een plantage te leven, maar vooral te moeten werken en geleefd te worden. De plantagehouder en bezitter van de slaven deed met slaven wat hij wilde: de vrouwen werden verkracht, gezinnen werden uiteen gehaald, kinderen werden verkocht… van onmenselijkheid gesproken.
Hard werken onder een brandende zon op de velden onder toezicht van meedogenloze zwarte opzichters die er niet voor terugdeinsden hun eigen volk af te ranselen, tot bloedens toe te mishandelen tot ze erbij neervielen. Het was echter straffen of zelf gestraft worden.

Wat ik erg opvallend vond was dat de hoofdpersoon Dana inging tegen Rufus en hem zelfs wat kon ompraten zwarten menswaardiger te behandelen.

Verbonden was eigenlijk een aanklacht tegen de ongelijke behandeling van zwarten, tegen de minachting van blanken jegens hun zwarte medemens, tegen het onrecht, de onrechtvaardigheid en de onderdrukking van zwarten…
Dit boek is een maatschappelijk relevant boek want de onderwerpen onderdrukking, minachting, ongelijkheid van anderskleurigen en van vrouwen in onze huidige maatschappij zijn toch hot-topic.

Het boek is uitgegeven in een mooie hardcover editie met een blauwe omslag waarop twee reikende handen en een naar mijn gevoel brandend huis.

De proloog slorpt onmiddellijk alle aandacht op en het verhelderende nawoord van de vertaalster geeft duiding bij de gemaakte vertaalkeuzes.

Dit boek Verbonden is wat mij betreft een aanrader en hoort in elke bibliotheek thuis.

Voor de mooie schrijfstijl, voor het pakkende onderwerp, voor de historische context waardeer ik dit boek graag met vijf sterren.

★★★★★
VerbondenTitel: Verbonden | Auteur: Octavia E. Butler | Vertaling: Ine Willems | Uitgeverij: A.W. Bruna- Signatuur | Categorie: Historische romans | Thema: slavernij  | Verkrijgbaar als: hardcover en e-book | 368 pagina’s | ISBN13: 9789056727109 | Verkrijgbaar sinds: september 2022 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 24-10-2022 | Prijs: €26,99 en e-book €14,99 | Online te bestellen via Bol.com, Bookspot en Bruna

Signatuur logo

ruime selectie tweedehands top literatuur uit binnen en buitenland bij Boekenbalie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.