Lara Wierenga is onderzoeker en universitair docent aan de Universiteit van Leiden en gespecialiseerd in de hersenontwikkeling bij kinderen en adolescenten en schreef samen met grafisch ontwerper Dirma Janse, gespecialiseerd in infographics en wetenschappelijke visualisaties de ‘Atlas van ons brein’ met als doel de leek iets bij te brengen over de werking van onze hersenen.
Deze samenwerking resulteerde in een prachtig boek met heel wat interessante weetjes van en over onze hersenen, aangevuld met to-the-point grafieken en tekeningen die een meerwaarde zijn bij de artikelen, deze verduidelijken en visualiseren.
De atlas is ingedeeld in een voorwoord waarin wordt verduidelijkt wat men mag en kan verwachten, gevolgd door vijf hoofdstukken, waarvan de titel al een tipje van de sluier oplicht. Wat men kan verwachten:
1. Bouwstenen van ons brein
2. Van brein in de dop tot brein in de drop
3. Mannen- en vrouwenbreinen
4. Knappe koppen: buitengewone breinen?
5. De beste studiezaal voor je brein.
Achteraan in het boek kan men een dankwoord lezen, een korte maar interessante leeslijst en een uitgebreide bibliografie raadplegen voor wie zich verder in de hersenen wil verdiepen.
Ik vond alle hoofdstukken interessant, maar hoofdstuk 1 in het bijzonder, omdat heel wat wordt verteld over ons zenuwstelsel, de onderdelen van ons brein en hoe de hersenen functioneren.
Het hoofdstuk over de knappe koppen kon mij uitermate boeien, omdat er uitgebreid wordt ingegaan op de notie intelligentie en onderzocht wordt of intelligentie is aangeboren en/of kan worden aangeleerd. De intelligentie en het brein van verschillende bekende koppen zoals Albert Einstein, Isaac Newton, Mozart en Vincent van Gogh worden aangehaald, besproken en toegelicht.
In het laatste hoofdstuk kreeg ik inzicht in hoe het brein leert en verandert naarmate men evolueert van kind naar volwassene, al dan niet onder invloed van sociale media en digitalisering: uiterst boeiend en interessant!
Dit boek is ondanks het onderwerp vlot geschreven, leesbaar en begrijpelijk. Uiteraard word je als lezer geconfronteerd met wetenschappelijke begrippen, maar deze doen niets af aan het leesplezier.
Ik heb al meermaals dit boek uit de kast genomen, opengeslagen en er in zitten lezen. Deze Atlas verveelt nooit en ik vind het heel erg fijn mij in ‘ons brein’ te kunnen verdiepen. Ik kan mij volledig aansluiten bij de tekst op de achterflap: ‘Aan de hand van boeiende breinvragen en honderden speciaal voor dit boek ontworpen visualisaties kom je alles te weten over je hersenen en jezelf. Want als je weet hoe je brein werkt, begrijp je beter wie je bent, hoe je je voelt en waarin je van anderen verschilt.’
Dit boek hoort mijns inziens thuis in de boekenkast van iedereen met een beetje interesse in wetenschap en het menselijk lichaam in het bijzonder. Ik ben ervan overtuigd dat menig humaniora- en hogeschoolstudent heel veel aan deze atlas zal hebben en daarom hoort hij thuis in elke school-, hoge school- en universiteitsbibliotheek.
Voor het mooie concept, voor de verrassende leesbare wijze waarop het boek is geschreven en voor de mooie vormgeving en illustraties waardeer ik deze Atlas van ons Brein graag met vijf sterren.
★★★★★
Titel: Atlas van ons Brein | Ondertitel: Een visuele reis door de hersenen | Auteurs: Lara Wierenga en Dirma Janse | Uitgeverij: Lannoo | Categorie: Wetenschap en natuur | Thema’s: Menselijk lichaam, hersenen | Verkrijgbaar als: hardcover | 260 pagina’s | ISBN13: 9789401481724 | Verkrijgbaar sinds: september 2022 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 26-10-2022 | Prijs: €39,99 | Online te bestellen via: Bol.com, Bookspot en Bruna.
Ziet er een topboek uit!!
LikeGeliked door 1 persoon
Is het ook!
LikeLike