Het incident


Het incidentHoe een enkele misstap rampzalige gevolgen kan hebben

De achttienjarige Laura heeft heel onverwachts de trein naar huis genomen. Ze studeert in Amsterdam op de toneelschool en aangekomen op het station van Antwerpen belt ze achtereenvolgens haar moeder, haar vader en haar broer Quinten om haar op te halen. Quinten heeft het druk met vrienden, haar vader Maarten is voor de zaak op stap naar Duitsland en haar moeder Karen verblijft in een hotel, waar ze de telefoon niet opneemt, omdat ze een eenmalige date heeft met een collega.

Na deze eerste kennismaking met dit gezin verplaatst het verhaal zich naar twee jaar later. Het huwelijk van Maarten en Karen verkeert nog steeds in een crisis, ondanks meerdere therapieën. Ze bereiken elkaar niet meer. Maarten heeft daardoor problemen op zijn werk en Karens leven voelt niet meer leefbaar door waanbeelden en angstdromen. Zij besluit een wending aan haar leven te geven, maar daarvoor moet ze terug naar het hotel, waar het allemaal begonnen is.

Het grootste deel van het boek speelt zich af twee jaar na het ‘incident’ en wordt af en toe doorbroken door een flashback naar die eerdere periode. Het incident leest makkelijk en vlot. Niet voor niets heeft Rudy Morren de Knack Hercule Poirotprijs gewonnen in 2020 voor Sneeuwspoor en is hij het jaar erop weer voor diezelfde prijs genomineerd voor Verdronken land. Van Sneeuwspoor zijn inmiddels de filmrechten ook verkocht. Maar ook Het incident zou zich zeer goed lenen om verfilmd te worden, je ziet sommige beelden bij het lezen gewoon aan je voorbijflitsen. Misschien komt de inhoud dan wel beter uit de verf, omdat er met horrorachtige elementen gewerkt kan worden. In het boek voelen sommige gebeurtenissen soms over de top aan.

Langzaamaan komen we achter de werkelijke toedracht. Tot op het eind blijft het onduidelijk hoe de afgelopen twee jaar zich voltrokken hebben. Stukje bij beetje wordt telkens een tipje van de sluier opgelicht tot op het eind pas helemaal duidelijk is wat er zich allemaal heeft afgespeeld. En omdat je wilt weten hoe het afloopt, blijf je lezen.

De belangrijkste personages worden goed uitgediept en de lezer wordt ook getrakteerd op een psychologisch inkijkje in, voornamelijk, het hoofd van Karen en Maarten. Maar ook van Quinten komen we steeds meer te weten. Wel zet de auteur je wat hem betreft op het verkeerde been, wat op het eind voor een verrassende ontknoping zorgt. De niet al te sterke persoonlijkheden met ontmoetingen met een zwerver en vreemde gebeurtenissen in het hotel zorgen voor de nodige verwarring, tot op het eind van het boek alles op z’n plaats valt. Het incident is een thriller met een psychologisch tintje en horrorachtige elementen.

Nieuw meesterwerk van de Knack Hercule Poirotprijs-winnaar 2019.

★★★
Het incidentTitel: Het incident | Auteur: Rudy Morren | Uitgeverij: Horizon | Categorie: Psychologische thrillers | Verkrijgbaar als paperback, luisterboek en e-book | 288 pagina’s | ISBN13: 9789464102598 | Verkrijgbaar sinds: september 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 04-11-2022 | Prijs: paperback €22,99, luisterboek €12,99 en e-book €9,99 | Online te bestellen via Bol.com, Bookspot en Bruna.
Horizon

de beste tweedehands thrillers vind je bij boekenbalie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.