Vasistas


VasistasOntroerende bundel liedjes en gedichten

Claudia de Breij is al jaren bekend als cabaretière. Ze maakt theater, zingt en schrijft. Om de wereld te begrijpen en weer grip te krijgen op haar emoties, gebruikt ze taal, van haarzelf of anderen. Met deze bundel wil ze anderen die soms ook de weg kwijt zijn en in de wirwar van het leven verdwaald raken, tot steun zijn. Ze hoopt dat de mensen geraakt worden of troost vinden in haar gedichten. Ze wil mensen die het nodig hebben een hart onder de riem steken, zodat zij weer een lichtpuntje, al is het maar klein, gaan zien.

Zelf zoekt ze vaak steun bij gedichten en liedjes. Ze schrijft en zingt, voor haar de manier om de rust in zichzelf weer te vinden. Met haar bundel probeert ze anderen tot steun te zijn. Vasistas, een originele titel die in het boek uitgelegd wordt, is een bundeling van haar liedjes en gedichten. Rond acht thema’s die veel facetten van het leven beslaan, heeft ze haar gedichten ingedeeld.

Uit de hele bundel spreekt gevoeligheid. Met soms weinig woorden weet ze heel veel te zeggen. Het zijn treffende teksten die je diep raken, heel herkenbare situaties beschrijven en een traan van ontroering losmaken. Het is een bundel die je achter elkaar uit kunt lezen, maar je kunt ook als er behoefte aan is, een treffend thema zoeken en daar een enkel gedicht uit halen.  

Het taalgebruik van Claudia de Breij is subtiel en veelzeggend. De paar regels waarmee ze haar zoon typeert, zijn een voorbeeld daarvan:
ZOON

Alsof ik in de spiegel kijk
alleen dan veel mooier

Bij veel liedjes of gedichten geeft ze in het kort aan wat de reden was voor het schrijven ervan. Bij het thema Verlangen laat ze het invullen ervan aan de lezer over.

Vasistas is een aanrader voor iedereen die zich graag bezighoudt met de schoonheid van taal. Het is een bundel om voor jezelf aan te schaffen of cadeau te geven. Er is altijd wel een herkenbare tekst te vinden die aansluit bij de levensfase van dat moment.

★★★★★
VasistasTitel: Vasistas | Auteur: Claudia de Breij | Uitgeverij: Thomas Rap | Categorie: Verhalenbundels  |Thema:  podiumkunst | Verkrijgbaar als hardcover en e-book | 224 pagina’s | ISBN13: 9789400409880 | Verkrijgbaar sinds: oktober 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 08-11-2022| Prijs: € 23,99, e-book € 12,99 | Online te bestellen bij Bol.com, Bookspot en Bruna. Thomas Rap logo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.