Voor altijd dichtbij


Voor altijd dichtbijAls ouder een kind verliezen is onwezenlijk, maar als kind je moeder op jonge leeftijd te moeten afstaan is even erg, zo niet stukken erger! In het prentenboek ‘Voor altijd dichtbij’ van auteur Elvis Peeters en illustratrice Yule Hermans wordt het verlies van een mama, gekoppeld aan het rouwproces, op een fijne manier uit de doeken gedaan en weergegeven in prachtige illustraties.

Op het gezicht van Yule zitten sproeten.
Van het ene oor naar het andere.
Een sterrenhemel, zegt mama.
Ook mama heeft sproeten.
’s Avond zoeken Yule en mama
op elkaars snoet naar sproeten.
Zo gaat het. Elke dag opnieuw.
Tot plots alles anders wordt.
Mama is er niet meer. –
Elvis Peeters

Hoofdfiguur in het boek is illustratrice Yule zelf, die ons deel laat uitmaken van een wel heel persoonlijk verhaal. Na de dood van haar mama ziet Yule tegen bedtijd haar mama verschijnen die haar ook onderstopt. Op dat ogenblik wordt alles en iedereen om haar heen van glas, wordt haar mama langzaam doorschijnend om vervolgens helemaal te verdwijnen en onzichtbaar te worden. Vanaf nu wonen Yule, haar vader en broer in een glazen huis, een huis waar niemand wil binnenkomen, niemand wil komen praten, velen met een boog om heen lopen… Alles in huis voelt koud en kil aan en na vele maanden vindt ze allerlei dingen die aan haar mama doen denken. Heel langzaam verdwijnt de kilte om haar heen, is het huis niet langer van glas en voelt ze opnieuw de huiselijke warmte.

Iedereen heeft al eens afscheid moeten nemen van een familielid, van een vriend, van een goede kennis en iedereen beseft dat dit heel lastig is, maar hoe leg je aan een kind uit waarom een ouder er plots niet meer is. In ‘Voor altijd dichtbij’ werd de rouwbeleving mijns inziens heel realistisch weergegeven in korte krachtige poëzieachtige zinnen en pakkende illustraties die naadloos bij de tekst aansluiten en rouwgevoelens en rouwemoties herkenbaar weergeven. Dit is een prentenboek dat verlies en rouw een beeld geeft en zich uitstekend leent om het onderwerp bij kinderen bespreekbaar te maken. Het prentenboek kan mijns inziens bij verlies deels verdriet bij kinderen opvangen, overlijden een plaats geven en uiteindelijk troost bieden. Ik vind het subliem gevonden dat men verdriet weergeeft als breekbaar glas en dat men Yule zoveel tijd als nodig is, geeft om te rouwen en om te gaan met haar verdriet. Wanneer de tijd rijp is, kan ze alles een plaats geven en gaat het leven weer zijn gewone gangetje. 

Het hardcover prentenboek is uitgegeven in groot formaat met paginagrote illustraties.
Voor het mooie verhaal, voor de mooie kleurrijke illustraties en om verdriet en dood herkenbaar te maken waardeer ik dit prentenboek graag met vier sterren.

★★★★
Voor altijd dichtbijTitel: Voor altijd dichtbij | Auteur: Elvis Peeters | Illustratrice: Yule Hermans | Uitgeverij: Lannoo | Categorie: Prentenboeken | Thema: rouwverwerking | Verkrijgbaar als: hardcover | 44 pagina’s | ISBN13: 9789401486767 | Verkrijgbaar sinds: 11 oktober 2022 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 09-11-2022  | Prijs: €19,99 | Online te bestellen bij: Bol.com, Bookspot en Bruna.
Lannoo logo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.