Naar een vegan wereld


Naar een vegan wereldEen pragmatische aanpak

Tobias Leenaert is al jaren voorstander van een veganistische leefwijze. Al in 2017 verscheen Naar een vegan wereld in het Engels. De vertaling naar het Nederlands die in augustus 2022 het levenslicht zag, is bijgewerkt naar de nieuwste inzichten en bevat de laatste cijfers op dit gebied. Tobias Leenaert is op verschillende terreinen actief en zijn gedrevenheid werkt inspirerend. Mocht je al een veganistische leefwijze hanteren, dan nog is dit boek een eyeopener om je standpunten te onderbouwen en anderen te motiveren hetzelfde te doen. Maar ook als je nog steeds vlees eet of andere dierlijke producten gebruikt, dan is dit boek een aanrader om de juiste argumenten te lezen en je eigen mening te toetsen.

Naar een vegan wereld staat een pragmatische aanpak voor. Deze overtuiging staaft hij aan de hand van studies en praktijkvoorbeelden. Wanneer we ons richten op het overtuigen van anderen, zullen onze inspanningen niet zo gauw beloond worden. Maar de auteur laat ons aan de hand van een duidelijke metafoor de weg om te bewandelen zien om zodoende het doel, een vegan wereld, te bereiken. In de inleiding legt hij uit welke aanpak hij ziet als effectief. In zes hoofdstukken onderbouwt hij zijn zienswijze: de weg naar Veganville. Een duidelijke illustratie maakt deze metafoor aanschouwelijk.

Achtereenvolgens beschrijft hij hoe we onze positie bepalen, wat ons uitgangspunt moet zijn. Daarna vertelt hij wat de beste manier is om anderen tot actie te laten overgaan door de juiste argumenten te noemen, de omgeving erbij te betrekken en de juiste ondersteuning te geven. Hoofdstuk zes gaat over Duurzaamheid: hoe houden we degenen die Veganville bereikt hebben, daadwerkelijk op die plek.

Naar een vegan wereld is een inspirerend boek dat op een overtuigende manier laat zien wat de beste strategie is om de vegan wereld te bereiken. De diverse schema’s en illustraties verlevendigen de tekst. Door te spelen met teksten in grijze vlakken, de vele voorbeelden te noemen, een paar oefeningen te vermelden, ziet de layout er aantrekkelijk uit, wat het leesgenot bevordert. De conclusie aan het eind van ieder hoofdstuk vat nog even beknopt samen wat de kern is van het voorbije hoofdstuk. Achter in het boek staat nog een uitgebreide bibliografie, bovendien worden er ook nog bronnen genoemd om aanvullende informatie te vinden.

Naar een vegan wereld is een motiverend boek dat laat zien hoe belangrijk het is, voor ons als mensen maar zeker voor de dieren, om de wereld veganistisch te laten worden. De methode om dat te bereiken wordt op een originele manier beschreven, waarvan je aanvoelt, dat het een werkbare manier zal zijn, die overduidelijk kans van slagen heeft om tot het beoogde doel te komen!

★★★★★
Naar een vegan wereldTitel: Naar een vegan wereld | Auteur: Tobias Leenaert | Uitgeverij: Noordboek | Categorie: Filosofie algemeen/ Mens en Maatschappij | Verkrijgbaar als paperback | 224 pagina’s | ISBN13: 9789056159030 | Verkrijgbaar sinds: augustus 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 11-11-2022  | Prijs: €24,90 | Online te bestellen via Bol.com, Bookspot en Bruna.
Noordboek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.