Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen


Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogenOnze geschiedenis herschreven door 29 dieren!

Een kleine geschiedenis van de mens door 29 dierenogen betekent ook 29 verhalen waarin een specifiek dier zijn/haar blik op de geschiedenis van de mens over een periode van tweehonderdduizend jaar geleden tot op vandaag beschrijft en ongezouten een mening poneert. Ofwel blikken de dieren terug, zitten ze midden in het gebeuren of kijken ze hoopvol vooruit.

Enkele voorbeelden:
Een jonge ‘Dikdik’ komt van zijn mama te weten dat ze steeds moet opletten voor hun natuurlijke vijanden zoals de luipaard, de kroonarend, de rotspython, de hyena en de krokodil, maar ook aandacht moet hebben voor de dieren op twee poten. Zo wordt de eerste link met de mens gemaakt en wordt aan het dier verduidelijkt welke onderlinge relatie er tussen hen bestaat. Vervolgens wordt er heel wat informatie weergegeven over het dier in relatie tot de mens/mensheid.

Soms wordt de geschiedenis ook weerlegd!
Wat te denken van de ‘aspisadder’ wiens gif Cleopatra gebruikte om zichzelf en twee dienstmaagden te doden.
De aspisadder geeft aan dat hij onvoldoende gif heeft om een mens te doden en dat deze addersoort enkel in Europa voorkomt en Egypte zelfs niet weet liggen. Dit verhaal wordt gevolgd door een klare uiteenzetting over het dier als mythe en over de persoon Cleopatra.

In alle verhalen is de mens, gezien door de ogen van de dieren, uiteraard een zondebok, een slechterik. Dankzij Joukje Akveld kregen 29 dieren een stem en vernemen we dat dieren door de mens met heel wat zonden worden belast, terwijl ze er niets mee te maken hebben zoals de bruine rat als pestverspreider, waar dit virus in wezen door luizen/vlooien werd verspreid.

Heel wat actuele onderwerpen worden aangesneden zoals de impact van klimaatverandering op dier en mens, het verspreiden van ziektes door dieren, dieren inzetten als oorlogstuig en nog tig aantal interessante onderwerpen komen aan bod. De evolutie van de mens en van de mensheid wordt evenmin uit de weg gegaan: de ontwikkeling van de mens, de ontdekking van de ruimte, de genocide …

Joukje Akveld heeft met dit boek een heel mooi beeld geschetst van de geschiedenis van de mens door de ogen van 29 verschillende dieren. Ik vond het leuk dat ook dieren waar ik nog nooit van had gehoord of het bestaan van kende inspraak kregen, zijnde de dikdik en de kakapo. De overige 27 dieren zijn algemeen bekend.
29 verhaaltjes in een vlotte, eenvoudige en inspirerende schrijfstijl, met een onderliggende boodschap van heb eerbied voor onze dieren, voor onze natuur…, want het is al later dan men denkt.

29 verhaaltjes. Het ene al aangrijpender dan het het andere, maar allemaal erg interessant en duidelijk afgebakend!
Mijns inziens is dit boek een eyeopener voor tig aantal problemen in onze huidige maatschappij en kan dit boek een aanzet zijn bij de doelgroep om actie te ondernemen en de ogen niet meer te sluiten. Uit dit boek blijkt eens te meer dat men terecht spreekt van een dierenRIJK en over het mensDOM.

Heel aangrijpend wist de auteur onze fouten uit het verleden weer te geven en het kwam sterk tot uiting dat het respect van de mens jegens dieren steeds maar vertroebelde, afnam en dat dieren vooral voor consumptie worden gebruikt.

Alle verhalen worden ondersteund door paginagrote illustraties van de desbetreffende dieren van de hand van Djenné Fila. Ze heeft de dieren heel herkenbaar neergezet in hun biotoop.

Het boek is uitgegeven in een grootformaat hardcover met op de omslag een mooie tekening met centraal het zwarte silhouet van een mensenhoofd omgeven door kleurrijke dieren en gebeurtenissen in zwart weergegeven. Dit boek kan ook als voorleesboek worden aangewend, waarbij de voorlezer het verhaaltje voorleest en daarbij meer duiding geeft aangepast aan de leeftijd van de kinderen. Er kan mijns inziens zelfs klassikaal over gesproken en gediscussieerd worden.

Dit boek is wat mij betreft een aanrader en is een ideaal geschenk voor jong en oud.

Voor o.a. het leuke concept en het vlotjes doorlopen…waardeer ik dit boek heel erg graag met vijf welverdiende sterren.

★★★★★
Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogenTitel: Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen – Over heilige koeien, ruimteapen en de roep van de kakapo | Leesfragment | Auteur: Joukje Akveld | Illustrator: Djenné Fila | Uitgeverij Lannoo | Categorie: jeugdboeken, educatief | Leeftijd: tot 12 jaar | Thema: geschiedenis | Verkrijgbaar als: hardcover | 96 pagina’s | ISBN13: 9789401486880 | Verkrijgbaar sinds: 25 oktober 2022 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 06-12-2022 | Prijs: €29,99 | Online te bestellen via Bol.com, Bookspot en Bruna.Lannoo


Libris rood, lichtblauw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.