Volbloed


VolbloedSuspense in 4 misdaadverhalen

In het boek Volbloed staan vier misdaadverhalen opgetekend die nooit eerder gebundeld zijn verschenen. Een postuum eerbewijs aan de schrijver Pieter Aspe die na een kort ziekbed in 2021 is overleden. Al in 1998 is Grof wild, het eerste verhaal, geschreven. Hierin wil een vrouw haar man verrassen met een weekje in een afgelegen chalet in de Ardennen. Maar dat verliep totaal anders dan gepland, gebeurtenissen waarin levens op het spel stonden, trokken voorbij.

In De Japanse tuin (2002) wordt het lichaam gevonden aan de Hasseltse Kolenkaai. Door een lidmaatschapskaart van de bibliotheek die gevonden wordt bij die persoon, wordt de aandacht naar het Limburgse zakenmillieu gebracht, waar zich niet al te fraaie praktijken afspelen.

In Kat en muis (2010) wordt de hoofdredactrice van een roddelblad met de dood bedreigd, omdat ze een artikel heeft geplaatst over het verleden van een wielrenner. Ze is een keiharde zakenvrouw die binnen de redactie niet erg populair is en zich weinig lijkt aan te trekken van de bedreigingen. Maar dan wordt ze geraakt op een zwakke plek en ze verandert in een angstig muisje.

In De laatste rit (2011) krijgen commissaris Van In en zijn vaste begeleider Versavel de opdracht om de doodsbedreiging aan een van de meest succesvolle wielrenners uit Vlaanderen te onderzoeken. Ze worden op pad gestuurd net voordat de Tour de France van start zal gaan en ontdekken langzamerhand in de drie weken die de Tour in beslag neemt, wie de bedreiging geuit heeft en waarom.

De bundel Volbloed bevat vier spannende verhalen die allemaal een ander thema behandelen. Telkens als je start met een verhaal, zit je er gauw in. Pieter Aspe weet door zijn manier van schrijven snel naar de kern te gaan en het onderwerp vlot en duidelijk neer te zetten. Zijn manier van vertellen is prettig en aansprekend. De spanningsopbouw is goed. Niet dat die bij alle verhalen even sterk is, maar wel boeiend genoeg om door te lezen. Ook de schrijfstijl is heel toegankelijk, zodat je in een mum van tijd door een verhaal heen bent. En dat is heerlijk als je wel graag wilt lezen, maar een heel boek te veel tijd zou kosten.

De personages in de aparte verhalen zijn heel divers en komen uit heel verschillende lagen van de bevolking. Bovendien worden de karakters, ondanks dat we met een kort verhaal te maken hebben, redelijk goed uitgediept. Volbloed is een aangename bundeling van misdaadverhalen die in korte tijd een spannende gebeurtenis blootleggen zonder in te boeten aan diepgang.

★★★★
VolbloedTitel: Volbloed | Auteur: Pieter Aspe | Standaard Uitgeverij Manteau | Categorie: misdaadverhalen | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 352 pagina’s | ISBN13: 9789022339329 | Verkrijgbaar sinds: september 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 14-12-2022 | Prijs: €24,99, e-book €14,99 | Online te bestellen via Bol.com, Bookspot en Bruna.

Manteau

ruime selectie tweedehands top literatuur uit binnen en buitenland bij Boekenbalie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.