Is dàt kunst? Bijzondere werken uit de moderne kunst


Is dat kunstKunstig kunstboek!

In dit boek laat de auteur kinderen kennismaken met 120 heel bijzondere kunstwerken uit de voorbije eeuw. Bij het zien van menig werk zullen wenkbrauwen worden gefronst, zal men verwonderd staan kijken en vaak het idee hebben of het luidop uitschreeuwen ‘Is dit nu echt kunst?’, mogelijk gevolgd door de uitspraak ‘dat kan ik ook hoor!’.

In elf hoofdstukken onderverdeeld in verschillende thema’s zoals ‘dieren &planten’ ‘dat is vies’ ‘onzichtbare kunst’ ‘afval wordt kunst’ ‘kunst in huis’…worden kunstwerken kort besproken en maakte Aart-Jan Venema een passende illustratie. Op deze manier heeft men al een ‘klein’ idee hoe het echte kunstwerk eruit moet zien. Bij elk besproken kunstwerk staat een QR-code en eens gescand komt men bij een foto of video van het echte kunstwerk terecht, krijgt men meer informatie over het werk en over de kunstenaar.

Ik vond het leuk dat de auteur niet alleen ‘bekende’ werken zoals de toiletpot van Marcel Duchamp, maar ook ‘minder bekende’ werken zoals ‘Comedian’ – een banaan aan de muur’ van Maurizio Cattelan en zelfs ‘onbekende’ werken zoals ‘Bliz-aard Ball Sale’ van David Hammons die sneeuwballen verkocht, heeft beschreven. Uit dit werk blijkt overduidelijk dat elke kunstenaar een andere perceptie van kunst heeft en dat de motivatie of de idee om ‘kunst’ te maken heel verscheiden en persoonlijk is. 

Dit boek leent zich ertoe om met kinderen over kunst te spreken, met hen na te gaan wat zij als kunst zien en welke werken uit het boek hen al dan niet aanspreken en waarom. Ik ben er zeker van dat de meningen heel verdeeld en verrassend zullen zijn.

Het boek kan mijns inziens de start zijn om met kinderen musea te gaan bezoeken en zo de liefde voor cultuur in de brede zin van het woord aan te wakkeren en/of aan te scherpen!

Ik vond het heel frappant dat eigenlijk iedereen zich ‘kunstenaar’ mag en kan noemen wanneer hij/zij iets als kunst bestempelt. Zo maakte de Japanner Yayoi Kusama met alledaagse zelfklevers een stickerkunstwerk! Je moet maar op het idee komen, nietwaar! Uiteraard zijn er ook kunstenaars die met hun kunst een boodschap de wereld willen insturen of een probleem aan de kaak willen stellen. Mooi voorbeeld hiervan vind ik ‘trash’ – vuilnis – van Gavin Turk, die hiermee de enorme vuilnisberg aanklaagt, want er wordt zonder dat men daarbij nadenkt veel te veel afval geproduceerd en achteloos weggegooid. Zo werd het mij duidelijk dat kunstwerken aan de basis kunnen liggen van een maatschappelijk debat over diverse onderwerpen en kwesties!

Leuk vond ik de test achteraan in het boek, waarmee je in tien vragen bij verschillende kunstwerken uitkomt die jou zouden moeten aanspreken. Klopt het niet helemaal, het blijft toch een leuke speelse test.

Het boek Is dàt kunst? is uitgegeven in een handig hardcoverformaat met tot de verbeelding sprekende omslagen. Dit unieke boek staat garant voor uren kijkplezier en kunstbeleving en is bedoeld om kinderen kennis te laten maken met kunst, maar ik ben ervan overtuigd dat volwassenen deze uitgave ook zullen appreciëren en koesteren.

Voor het prachtige concept moderne kunst voor kinderen bespreekbaar te maken, voor de mooie tot de verbeelding sprekende illustraties en voor de korte duiding bij de besproken kunstwerken waardeer ik dit boek graag met vijf sterren.  

★★★★★
Is dat kunstTitel: Is dàt kunst? Bijzondere werken uit de moderne kunst | Leesfragment | Auteur: Thijs Demeulemeester | Illustrator: Aart-Jan Venema | Uitgeverij Lannoo | Categorie: jeugdboeken | Leeftijd: tot 12 jaar | Thema: moderne kunst | Verkrijgbaar als: hardcover | 206 pagina’s | ISBN13: 9789401479967 | Verkrijgbaar sinds: november 2022 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 22-12-2022 | Prijs: €25,99 | Online te bestellen via Bol.com, Bookspot en Bruna.
Lannoo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.