Psychopaten, wie zijn ze?


Psychopaten, wie zijn zeMisvattingen en dwalingen over psychopathie

De subtitel geeft al perfect aan wat in het boek aan de orde komt. Als we naar de meest gangbare opvattingen kijken over psychopaten, dan gaan we volgens de auteur veel te kort door de bocht. Het beeld dat een psychopaat over lijken gaat, geen enkele empathie kent en dat behandeling toch niet lukt, wordt algemeen gevolgd. Met gedegen argumenten bestrijdt Kasia Uzieblo die meningen en geeft ze door middel van een heldere uitleg de juiste betekenis aan de term psychopathie.

Prof. dr. Kasia Uzieblo is een van de grote experts van de Lage Landen inzake psychopathie. Heel uitgebreid gaat ze in op alle misvattingen en laat ze duidelijk zien wanneer iemand gediagnosticeerd kan worden met psychopathie. Daartoe is er eigenlijk maar één test die voldoet om de juiste diagnose te stellen: de PCL-(-R) van Robert D. Hare. Die checklist bevat een uitgebreide vragenlijst, waarbij meestal de score van 30 of hoger bepalend is voor het aanwezig zijn psychopathie.

In 7 hoofdstukken maakt ze duidelijk hoe er naar psychopathie gekeken wordt en welke opvattingen er heersend zijn. Haar taalgebruik is zeer helder, zodat ze overtuigend uitleg kan geven over de bestaande meningen en uitgangspunten, ook bij rechters, media en zelfs vakgenoten, en met duidelijke argumenten komt waarom die uitspraken totaal verkeerd gebruikt worden.

‘Met dit boek wil ik de eenzijdige en ongenuanceerde visie op psychopathie die in de samenleving heerst, uitdagen.’

Na het lezen van dit boek zal duidelijk zijn dat psychopathie heel anders gezien kan worden dan de gangbare uitspraken aangeven. Aan de hand van een duidelijke uitleg met veel voorbeelden uit de praktijk krijgen we de juiste betekenis van psychopathie voorgeschoteld. Dan krijgen we een duidelijk antwoord op de vraag: Psychopaten, wie zijn ze?

Om werkelijk psychopathie goed te duiden is er meer nodig dan maar voetstoots een oordeel te vellen over iemand met laakbaar gedrag. Ook maakt de auteur duidelijk hoe erfelijkheid, opvoeding en omstandigheden wel of niet kunnen bijdragen aan psychopathie. Ook beschrijft ze dat behandelen soms een heel positieve uitwerking heeft en soms helemaal niet. Maar iedereen die gediagnosticeerd is met psychopathie heeft het recht op behandeling en begeleiding om terugkeer in de maatschappij een kans te geven.

Psychopaten, wie zijn ze? is een pleidooi voor een genuanceerde visie op psychopathie. Uzieblo laat ons aan de hand van veel wetenschappelijke studies en praktijkvoorbeelden zien wat psychopathie werkelijk inhoudt en dat op een begrijpelijke manier uitgelegd.

★★★★
Psychopaten, wie zijn zeTitel: Psychopaten, wie zijn ze ? | Auteur: Kasia Uzieblo | Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts | Categorie: Psychologie algemeen | Verkrijgbaar als paperback  | 280 pagina’s | ISBN13: 9789463937139 | Verkrijgbaar sinds: oktober 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 28-12-2022 | Prijs: €24,99 | Online te bestellen bij: Bol.com, Bookspot en Bruna.

Borgerhoff

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.