Schaduw en spotlicht


Schaduw en spotlichtSchaduw en spotlicht van David Westling is een bundeling van zeven kortverhalen waarin de hoofdpersonages met een niet alledaagse situatie worden geconfronteerd en daar ieder op hun eigen manier op reageren.

Het taalgebruik en de stijl van David Westling zijn schitterend, de situaties worden heel mooi beschreven. De zinnen zijn prachtig geformuleerd en je voelt goed de worstelingen en kwetsbaarheid van de personages. En hij slaagt er ook telkens mooi in om er genoeg hoop in te stoppen voor de betrokkenen.

Maar in het begin had ik wat moeite met de verhalen op zich, ik moest precies nog wat wennen aan de vertelstijl en aan de vaak open eindes die me wat op mijn honger lieten zitten. Het was niet helemaal duidelijk hoe de personages de toestand nu hadden opgelost en je moest de losse draden zelf aanvullen, wat me niet altijd lukte en me soms frustreerde.

Maar dit beterde vanaf het vierde verhaal, Scherven, en naarmate ik het boek verder las, vond ik de verhalen alsmaar beter worden. Laat je dus zeker niet afschrikken als je wat moeite hebt met de eerste verhalen.

De inhoud van de verschillende verhalen in Schaduw en spotlicht is heel divers. Zo is er een medewerker van een speelhal die door zijn baas minachtend behandeld wordt en die daarvoor wraak wil nemen. In ‘Afspraak met Judas’ wil iemand eindelijk zijn vader ontmoeten die hij nooit gekend heeft. ‘Scherven’ vond ik ook heel mooi, dat gaat over een vrouw die er niet aan kan weerstaan om iets van haar buren te stelen, maar daardoor demonen uit haar verleden oprakelt en problemen krijgt in haar relatie. En het laatste verhaal ‘Van stof tot stof’ vond ik het allermooiste, het is ook het langste verhaal uit het boek waardoor er meer tijd was om alles te beschrijven en te duiden. Een oorlogsveteraan strandt per toeval in zijn geboortedorp en wordt terug gekatapulteerd in de tijd. Oude bekenden en de ermee gepaard gaande problemen kruisen zijn pad.

David Westling is een Nederlandse schrijver. Hij debuteerde in 2014 met ‘De nachtwandelaar en andere verhalen’. Zijn boeken gaan vaak over onopvallende personages die worden ondergedompeld in verwarrende situaties. Hij is gefascineerd door de menselijke aard en psyche. Zelf zegt hij dat hij voor zijn schrijven geïnspireerd wordt door onder andere Patricia Highsmith en Stephen King.

Aangezien ik het langste verhaal het mooiste vond, wordt het na zijn verhalen en novelles misschien tijd voor een roman? Ik zou er alleszins heel benieuwd naar zijn!

★★★
Schaduw en spotlichtTitel: Schaduw en spotlicht| Auteur: David Westling| Uitgeverij Elikser | Categorie: Literatuur en Romans | Verkrijgbaar als: paperback | 267 pagina’s | ISBN13: 9789463654753 | Verkrijgbaar sinds: 01-11-2022| Recensent: Els Van Daele | Datum recensie: 15-01-2023 | Prijs: €19,50 | Online te bestellen via Bol.com, Bookspot en Bruna.Elikser logo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.