Avontuurlijke roadtrip door Frankrijk!
Onderzoeksjournalist Juliëtte van Santvoort wordt door haar hoofdredacteur Bas de Man op het matje geroepen. Volgens zijn idee besteedt Juliëtte voor haar artikelen veel te veel tijd aan research en is deze werkwijze ook ouderwets en volledig achterhaald.
Hij dweept met de nieuwe stijl van haar collega’s die met knip- en plakwerk sappige koppen en stukjes die ‘traffic en engagement’ genereren. Smalend hekelt hij dat zij in het weekend alle beschikbare kranten koopt om toch maar geen achtergrondverhaal te missen.
Uiteraard is Juliëtte verontwaardigd, haalt verbaal hard uit naar haar hoofdredacteur en verlaat nijdig het kantoorgebouw, achternagekeken door al haar collega’s die wegens de dunne bordkartonnenwandjes het gesprek woordelijk konden volgen.
Om alles op een rijtje te zetten besluit zij haar vakantiedagen op te nemen en vertrekt met haar geërfde Citroën HY-busje, “Loulou” genaamd, richting Parijs. Wanneer ze in Parijs aankomt, stuit ze op haar oud-professor kunstgeschiedenis Alexander De Bruyckere. Juliëtte had altijd een zwak voor haar oud-hoogleraar en de affectie en sympathie is blijkbaar wederzijds. Zij luchten beiden hun hart, praten bij en besluiten samen verder te reizen.
Vanaf dan maken ze een avontuurlijke reis door Frankrijk, hebben diepzinnige gesprekken en leren ze elkaar en zichzelf beter kennen.
In dit boek worden de Franse sfeer en cultuur ten voeten uit beschreven en beleefd: op een terras genieten van een koffie met croissant of van een heerlijk glas rode wijn, overnachten in kleine obscure hotelletjes, het doorkruisen van pittoreske dorpjes, … iets wat vakantiegangers heel zeker zullen herkennen en bekend in de oren zal klinken.
Naast hun wederzijdse problemen en besognes wordt in het boek naar kunst verwezen en naar de zoektocht van het leven. Hiervoor grijpt de auteur naar het boek van Marcel Proust ‘Op zoek naar de verloren tijd’ (A la recherche du temps perdu). Uit de verhaallijn kan ik opmaken dat in dit boek, ondanks de periode waarin het werd geschreven, nog steeds actuele thema’s worden behandeld. Mijn nieuwsgierigheid is alleszins gewekt en ik zal dit boek zeker eens raadplegen en/of lezen.
Tot dit boek kende ik de auteur Marilou Nillesen niet. Zij stapte over van de journalistiek naar de wereld van archieven en werd historisch verslaggever en podcastmaker van het Brabants Historisch Informatie Centrum in ’s Hertogenbosch. In 2020 debuteerde zij met haar boek ‘Ontwaak zonder mij’.
De auteur heeft een heel leuke, fijne en beschrijvende schrijfstijl. Het boek leest vlot weg en ik vond de roadtrip door Frankrijk op zoek naar een brief van Proust een heel erg goed gevonden onderwerp. Naast deze rode draad zijn er ook de verhaallijnen in de rand rond liftster Sophie, het katje Minou en het geheim achter een kunstroof. Heel veel ingrediënten die het boek interessant en spannend maken, maar garant staan voor uren leesplezier.
De onderliggende verhaallijn is er een van vriendschap en vertrouwen naast de liefde voor kunst.
Ik heb genoten van dit boek en van ‘Loulou’ de magische Citroën HY bekend uit heel wat Franse films. Een busje/camionette net zo beroemd als de legendarische 2CV.
Voor de mooie reis door Frankrijk, voor de mooie gestileerde woorden en het leuke verhaal, waardeer ik dit boek graag met 4 sterren.
★★★★
Titel: De lifters van Loulou | Auteur: Marilou Nillesen | Uitgeverij Elikser | Categorie: Literaire romans | Verkrijgbaar als: paperback | 161 pagina’s | ISBN13: 9789463654838 | Verkrijgbaar sinds: november 2022 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 24-01-2023 | Prijs: €18,50 | Online te bestellen via Bol.com, Bookspot en Bruna.