Het geluid van de nacht


Het geluid van de nachtPrachtige historische roman

In Madrid heeft Sira Quiroga een eenvoudig bestaan als naaister in een toonaangevend atelier. Ze is verloofd met Ignacio, een keurige en lieve jongeman. Maar dan leert ze de levensgenieter Almiro kennen en ze valt als een blok voor zijn charmes. Ook maakt ze kennis met haar vader die ze tot dan toe nooit eerder had ontmoet. Ze gaat bij hem weg met een aanzienlijke som geld en de nodige juwelen. Samen met Almiro vertrekt ze naar Marokko, waar ze samen onbezorgd genieten van vrijheid, luxe en de nodige feesten. Tot Almiro haar verlaat, haar ‘erfenis’ met zich meenemend.

Totaal berooid blijft ze achter. Ze probeert het hoofd boven water te houden en haar oude beroep als naaister weer op te pakken. In haar eenvoudige atelier maakt ze kennis met Rosalinda Fox, die haar veel klanten bezorgt en haar ook introduceert bij de hogere kringen. Na verloop van tijd neemt ze een geheime opdracht aan en keert naar Madrid terug onder een schuilnaam om daar als spionne een belangrijke rol te vervullen. Natuurlijk brengt dat de nodige gevaarlijke situaties met zich mee en ‘oude bekenden’ uit haar verleden duiken weer op.

Het geluid van de nacht speelt zich af ten tijde van de Spaanse burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog die daarop volgt. Veel personages die echt bestaan hebben, komen langs in het boek. Het verhaal van de eenvoudige naaister Sira is daaromheen geweven. Dit fictieve verhaal past naadloos binnen de historische context. De auteur moet gedegen onderzoek hebben gedaan naar alle historische gebeurtenissen en ook moet ze zich verdiept hebben in de gebruiken en cultuur van het vrije Marokko.

De schrijfstijl van María Dueñas is beeldend en vrij gedetailleerd. Heel precies beschrijft ze de ontwikkelingen op politiek gebied en de gevoelens en ervaringen en gebruiken van de diverse personages. Om een bepaalde sfeer duidelijk te maken, gebruikt ze heel veel termen en synoniemen. Dat haalt af en toe de vaart uit het verhaal, maar dat neemt niet weg dat we heel uitgebreid geïnformeerd worden. De rode draad in het boek wordt telkens weer opgepakt en de spanning wordt richting het einde steeds verder opgevoerd. Ook zie je een duidelijke ontwikkeling in het karakter van Sira.Van een naïef jong meisje verandert ze in een zelfverzekerde vrouw van de wereld als koelbloedige spionne.

Het geluid van de nacht is een roman met heel veel historische informatie en daaromheen een intrigerend verhaal over het leven van een eenvoudige naaister in veel afwisselende en spannende situaties. Inmiddels is deze roman ook verfilmd en vertaald in 25 talen, een internationaal succes.

★★★★
Het geluid van de nachtTitel: Het geluid van de nacht | Auteur: María Dueñas | Uitgeverij: Wereldbibliotheek | Categorie: historische romans | Verkrijgbaar als paperback, e-book en luisterboek | 592 pagina’s | ISBN13: 9789028425415 | Verkrijgbaar sinds: april 2014 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 25-01-2023 | Prijs: paperback €19,99, e-book € 6,99 en luisterboek € 7,99 | Te beluisteren via Bookbeat, Luisterrijk en Storytel |  Online te bestellen via Bol.comwereldbibliotheek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.