Transmutatie


TransmutatieDe tweede bundel met Sterrenkracht

De Materie Code Kraakster was de eerste dichtbundel van Mariëtte Nijsten, die als pseudoniem Maria Angela (haar doopnamen) heeft. Haar zoon Robin heeft de taak op zich genomen om haar vele gedichten en schilderijen (meer dan 160 stuks in ruim 50 jaar) uit te brengen. Vóór de dood van zijn moeder in 2019 (op 78-jarige leeftijd) had hij haar beloofd haar schrijfsels en schilderijen te verspreiden en Transmutatie is de tweede bundel.

Net als de eerste bundel getuigt Transmutatie weer van een ongelofelijke puurheid. In deze tweede bundel wordt de lezer opgeroepen zelf op zoek te gaan naar de waarheid en de code van het universum te kraken. Tevens wordt de strijd van de auteur tijdens dit aardse bestaan weer duidelijk weergegeven. In opnieuw 44 gedichten worden we geconfronteerd met haar bijzondere taalgebruik, het zoeken naar de waarheid en het doorgronden van de werkelijkheid. Ze speelt met woorden, schildert met taal en verwijst steeds naar oude wijsheden en spirituele geschriften uit de wereldliteratuur.

Het uitgangspunt bij haar werk zijn de schilderijen. Daarbij maakte ze diverse aantekeningen en aanvullingen. Na deze tweede bundel is het de bedoeling een kunstboek te laten verschijnen, waarin haar schilderijen staan afgebeeld. Door eerst de gedichten te lezen wordt de symboliek die Maria Angela heeft gebruikt, duidelijk.

Transmutatie is een dichtbundel geschreven vanuit sterrenkracht, waarmee duidelijk gemaakt wordt dat de inspiratie uit hogere bronnen komt. De illustraties in dit boek zijn van een ongekende schoonheid, ze maken nieuwsgierig naar het andere werk van Mariëtte Nijsten. De schilderijen zitten vol symboliek. Op iedere linker bladzijde staat een paar engelenvleugels afgebeeld, hier en daar aangevuld met een korte tekst.

Transmutatie maakt opnieuw indruk, je voelt de mystieke betekenis van de woorden en de schilderijen. Voor Maria Angela was het leven een beproeving, maar haar zuiverheid hielp haar de diepere zin van het leven te ontdekken. In deze tweede bundel vol speels taalgebruik en spitsvondigheden op taalgebied voel je de inspiratie om mee te gaan in die zoektocht. En toch is het bijzondere dat hoewel de inspiratie uit hogere bronnen komt, de auteur zelf heel gewoon is gebleven.

…Alleen het niet groter voordoen dan je bent zorgt uiteindelijk voor een happy end!…

★★★★★
TransmutatieTitel: Transmutatie | Reeks: Sterrenkracht | Auteur: Maria Angela | Uitgeverij: Obelisk | Categorie: Poëzie | Verkrijgbaar als hardcover | 112 pagina’s | ISBN13: 9789464610253 | Verkrijgbaar sinds: oktober 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie:02-02-2023 | Prijs: €30,45 | Online te bestellen via Bol.com & Obelisk.
Obelisk nieuw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.