Dansen naar de ochtend


Dansen naar de ochtendOde aan de liefde

Op 20 december 2021 komt Arno, de man van Wilco Harbers, te overlijden. Door deze spijtige gebeurtenis en de daaropvolgende rouwperiode raakte de auteur geïnspireerd door poëzie, wat uiteindelijk resulteerde in de dichtbundel die voorligt. De gedichtenbundel ‘DANSEN naar de OCHTEND’ is een bundeling van aangrijpende en beeldende gedichten over liefde en rouw. 61 ontroerende, treffende, pakkende en diepgaande gedichten geven een mooi beeld van de liefde die Wilco voor Arno voelde en voelt. In eenvoudige woorden en kernachtige zinnen weet Wilco zijn verdriet en gevoelens te uiten en mij te raken, zoals in volgend gedicht:

Wees niet sterk

Wees niet sterk
zoek de zoete zachtheid

Breek af de muur
steen voor steen

Traan voor traan
laat binnen het verdriet

Liefde doet haar werk
wees niet sterk

Heel wat gedichten hebben een diepere betekenis, die je pas ontdekt en die tot je doordringt na meermaals de poëzietekst(en) te hebben gelezen. De illustraties bij enkele gedichten geven wat mij betreft een meerwaarde aan de poëtische woorden en sluiten naadloos aan bij de tekst.

Pakkend vond ik dat in deze bundel twee gedichten van Arno werden opgenomen. Een gaat slechts twee maanden aan zijn overlijden vooraf. Uit dit gedicht kan ik opmaken dat Arno het leven wilde loslaten en klaar was om te sterven:

In de armen van het water

In de armen van het water
kan ik slapen

In de armen van het water
ben ik thuis

Door de stroom
voel ik
me gedragen

Met de stroom mee
vind ik
altijd weer een haven

In de armen van het water
ben ik thuis

Arno
Bonaire, oktober 2021

Ik vind het erg mooi hoe Wilco zijn verdriet, zijn pijn, zijn angsten… in weinig niet mis te verstane woorden kan weergeven en daarmee zijn rouwproces wat kan verlichten. Niets neemt het verdriet en de pijn weg, maar deze gedichten verzachten duidelijk alles wat er niet meer is.

Deze bundel heb ik al een paar keer herlezen en de teksten op mij laten inwerken. Telkens weer werd ik geraakt en begreep ik hoe groot het verdriet van Wilco is, maar nog meer hoe onuitputtelijk zijn liefde was en nog steeds voor Arno is.

Deze krachtige gedichtenbundel kan voor velen een manier zijn om een rouwproces te verzachten.

★★★★
Dansen naar de ochtendTitel: Dansen naar de ochtend | Leesfragment | Auteur: Wilco Harbers | Uitgeverij Palmslag | Categorie: poëzie | Thema: rouwverwerking | Verkrijgbaar als: paperback | 98 pagina’s | ISBN13: 9789493245730 | Verkrijgbaar sinds: 27 januari 2023 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 05-02-2023 | Prijs: €21,95 | Online te bestellen via Bol.com, Bookspot en Bruna.palmslag-header

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.