Deze rots is van ons


Deze rots is van onsElk verhaal heeft twee kanten.

Deze rots is van ons is een leuk prentenboek van Kate en Jol Temple. Kate en Jol zijn een Australisch echtpaar, ze wonen in Sydney met hun twee zoontjes.

Er is geen plek op onze rots
Dus is het gek om te zeggen
Er is hier plek voor iedereen
Hup, ga weg! Nu meteen!
Er is hier niemand die zegt
Welkom thuis. –
Kate en Jol Temple

Deze rots is van ons is een prentenboek dat je op twee manieren kunt lezen: eerst gewoon en dan opnieuw maar dan van achter naar voor, waardoor het meteen een heel ander verhaal wordt.

Het eerste verhaal is negatief: deze rots is van ons, ga maar weg,… Er zitten verschillende otters op een rots, maar wanneer een moeder-otter met haar baby naar de rots komt gezwommen, laten ze hen er niet op.

Maar als je het boekje van achter naar voor leest, verandert het perspectief helemaal en krijg je een heel ander verhaal. Dan moeten de mamma- en babyotter weg van hun rots waar gevaar dreigt, maar worden ze hartelijk welkom geheten op de rots van de andere otters: “Er is hier plek voor iedereen.”

Ik las dit boek samen met mijn 6-jarige testpubliek en zijn eerste reactie was: “Die zinnen zijn wel kort”, en inderdaad, op elke pagina staat slechts één korte zin. Dat is ook best logisch want het verhaal moet ook wel kloppen als je het achterstevoren leest, bij langere stukken tekst zou dit wel heel moeilijk worden. Gelukkig wordt het verhaal ook duidelijk door de prachtige tekeningen waarbij de dieren heel expressief zijn door hun gebaren en gezichtsuitdrukkingen.

Nadat we het boekje in de twee richtingen hadden gelezen, zei mijn zoontje: “Ik begrijp het tweede verhaal beter”. Blijkbaar kwam deze verhaallijn duidelijker over of misschien vond hij het gewoon mooier, omdat dit een veel positievere wending heeft. Kinderen houden natuurlijk van verhalen die goed aflopen en als voorlezer wil je natuurlijk ook graag een positieve boodschap overbrengen.

Het is een prima prentenboek om aan kinderen te leren dat een verhaal vaak twee kanten heeft, dat je niet te snel mag oordelen voordat je beide kanten van een situatie kent en dat twee dezelfde zinnen soms iets heel anders kunnen betekenen afhankelijk van de context.

Deze rots is van ons is best een magisch prentenboek, maar om de magie te begrijpen, kun je het verhaal het beste een paar keer opnieuw lezen en bij het voorlezen aan kinderen zou ik zeker eindigen met de tweede versie.

★★★★
Deze rots is van onsTitel: Deze rots is van ons | Subtitel: Elk verhaal heeft twee kanten | Auteurs: Kate en Jol Temple | Uitgeverij: Lannoo | Categorie: prentenboeken | Thema: Migratie, vluchtelingen | Verkrijgbaar als: hardcover | 36 pagina’s | ISBN13: 9789401486835 | Verkrijgbaar sinds: 17-01-2023| Recensent: Els Van Daele | Datum recensie: 06-02-2023 | Prijs: €15,99 | Online te bestellen via Bol.com, Bookspot en Bruna.Lannoo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.