De zin van natuurlijk sterven


De zin van natuurlijk stervenEen handboek om vredig te kunnen sterven op een natuurlijke manier

Carolien Leusink heeft in De zin van natuurlijk sterven een brede kijk op het stervensproces weergegeven. Veel mensen denken verschillend over de manier waarop de laatste dagen van ons leven ervaren kunnen worden. In dit boek geeft ze een overzicht van de verschillende manieren en tevens hoe in andere culturen en religies tegen de dood aangekeken wordt en welke rituelen uitgevoerd worden tijdens het stervensproces, na het overlijden en de daarop volgende periode van rouw.

Ze legt uitgebreid uit wat er mogelijk is bij een naderende dood, maar bovendien laat ze zien hoe heilzaam natuurlijk sterven kan zijn voor de stervende, de naasten en zelfs voor de verzorgenden. Aan de hand van zeer persoonlijke verhalen wordt duidelijk hoe een stervensproces zich kan afspelen en wat er nodig is om dit zo vreedzaam mogelijk te laten verlopen. Het zijn ontroerende verhalen die ze met toestemming van de achterblijvers opgetekend heeft. De vele gedichten die daarna opgenomen zijn, kunnen troostvol zijn en steun bieden in de periode van rouw.

De zin van natuurlijk sterven is geen droge opsomming van methodes en mogelijkheden, maar een liefdevolle boodschap om vol vertrouwen het sterven aan te gaan, zowel voor diegene die overlijdt als voor de dierbaren die de stervende moeten loslaten. En juist in deze tijd waarin gekozen kan worden voor een zelf bepaald tijdstip van overlijden, laat de auteur zien wat natuurlijk sterven kan betekenen. Ze dringt haar mening niet op, maar geeft een breed overzicht van wat er mogelijk is op dit gebied. Met veel geduld, vertrouwen en liefde kunnen alle betrokkenen veel meer acceptatie bereiken om zo de overgang voor de stervende te verlichten.

Met De zin van natuurlijk sterven heeft iedereen die hiermee geconfronteerd wordt, een praktisch en boeiend handboek in handen. De uitgebreide literatuurlijst en de beschrijvingen van de medicatie, zowel regulier als natuurgeneeskundig, maken dit tot een zeer waardevol boek dat voor iedereen van pas zal komen, omdat de dood voor voor ons allen onontkoombaar is. Omdat er vaak niet over gesproken wordt en er nog veel angst bestaat over dit onderwerp, kan dit boek veel duidelijkheid en steun verschaffen.

★★★★
De zin van natuurlijk stervenTitel: De zin van natuurlijk sterven | Auteur: Carolien Leusink | Uitgeverij: Obelisk | Categorie: religie/spiritualiteit | Verkrijgbaar als paperback | 320 pagina’s | ISBN13: 9789464610635 | Verkrijgbaar sinds: januari 2023 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 10-02-2023  | Prijs: €31,25 | Online te bestellen via Obelisk & Bol.com
Obelisk nieuw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.