Enzo en de strijd tegen de Oni


EnzoEnzo is niet zo dapper en sterk en moet elke dag proberen om niet in elkaar geslagen te worden door Yo en Watnou. Gelukkig vindt hij steun bij zijn allerbeste vriendin Kira, die heel stoer is en nergens bang voor lijkt. Bovendien zet Enzo’s meester, meester Harro, hem elke dag voor schut voor de hele klas. Heeft er dan niemand door dat meester Harro knettergek is?

Op een dag vindt Enzo een vreemd metalig ding in zijn rugzak… Hij weet niet hoe het daar gekomen is en voelt dat er veel magie in zit. En wanneer hij het uittest, zit hij plots op een of ander dak en moet hij vechten tegen onzichtbare luchtmonsters. Zou Ken, een vreselijk slimme nerd, hem kunnen helpen? En waarom doet zijn buurvrouw Bibi zo raadselachtig?

Thomas van Luyn is in Nederland vooral bekend als cabaretier, acteur en televisieprogrammamaker. En nu dus ook als jeugdboekenschrijver. En een hele goede durf ik te zeggen op basis van dit boek!

Enzo en de strijd tegen de Oni leest heel vlot en is ook heel grappig, het bevat heel veel droge humor waardoor je steeds met een lach op je gezicht zit. Ook het taalgebruik maakt het boek heel makkelijk om te lezen voor kinderen en door de korte hoofdstukken zit er veel vaart in het verhaal. In ieder hoofdstuk gebeurt er wel iets waardoor je steeds verder wilt blijven lezen.

Er zit ook veel symboliek in het verhaal, de Oni, de luchtgeesten die enkel voor Enzo en zijn vrienden zichtbaar zijn, haken zich vast aan mensen en kunnen die een heel naar gevoel geven of hen heel boos maken. Om ze te bestrijden moet je ze eerst een beetje kunnen losmaken en dat kan door bij hun dragers gevoelens op te roepen door te lachen of te huilen.

Enzo en de strijd tegen de Oni zal veel kinderen een fijn gevoel geven, want het is een beetje een klassieke formule voor een jeugdboek: de impopulaire eenzame jongen wordt plotseling een held, maar dit blijft nog altijd heel fijn als boodschap.

Ook de illustraties van Sophie Pluim zijn bijzonder mooi: de cover roept al meteen de belofte van een avonturenverhaal op: Enzo, die met zijn magisch voorwerp op een dak staat en uitkijkt over de stad met de hemel in prachtige kleuren erboven, de afbeelding loopt verder door naar de achterflap waar ook Ken met zijn staf op wacht lijkt te staan om de stad te beschermen tegen de Oni. En ook in het boek passen de illustraties heel mooi bij het verhaal.

Ik hoop dat er nog een vervolg komt op het boek, want ik wil eigenlijk nog geen afscheid nemen van Enzo, Kira en Ken. Ik heb het gevoel dat ik hen goed leerde kennen en ik vind hen heel sympathiek.

Op zoek naar een magisch verhaal vol spanning en humor, dat iedereen vanaf 10 jaar en ouder kan boeien? Dan kan ik dit boek ten zeerste aanraden!

★★★★★
EnzoTitel: Enzo en de strijd tegen de Oni | Auteur: Thomas van Luyn | Uitgeverij: Volt | Categorie: jeugdboeken | Verkrijgbaar als: hardcover, e-book, luisterboek | 269 pagina’s | ISBN13: hardcover:9789021430942, e-book 9789021479163, luisterboek 9789021475011 | Verkrijgbaar sinds: 17-11-2022 | Recensent: Els Van Daele | Datum recensie: 11-02-2023 | Prijs: hardcover €16,99, e-book: €8,99, luisterboek: 10,99 | Online te bestellen via Bol.com, Bookspot en Bruna.

Volt logo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.