De zure stad


Voedsel verbindt in multiculturele samenleving

Tradities en gewoontes op culinair gebied zijn door de eeuwen meegenomen door immigranten en doorgegeven. Zeker in Amsterdam was dit door de eeuwen heen het geval. Voor de oorsprong van het Amsterdamse tafelzuur moeten we ver terug in de geschiedenis. De Asjkenazische Joden kwamen in de 17e eeuw naar onze hoofdstad. Het inleggen van groenten was toen een noodzaak, op die manier kwamen ze de strenge winters beter door. Later in de 18e eeuw namen de VOC-schepen zuurkool mee aan boord, zo ontkwamen de zeelieden aan de gevreesde scheurbuik. 

Amsterdam heeft, wat het zogenaamde tafelzuur betreft, een intrigerende geschiedenis. Een geschiedenis die Paul van Ravestein en Monique Mulder in het boek De zure stad uitgebreid in kaart hebben gebracht.

Als lezer van dit boek word je door de eeuwen heen meegenomen. Beginnend in 2300 V.C en eindigend in het heden. Zo leer je al lezende alles over het tafelzuur van Kesbeke (Zeeland), de zure haring uit Duitsland en de Joodse zuur-familie Franschman uit Amsterdam. Het geheel start echter al met de geschiedenis van de augurk die vanuit het Verre Oosten via de Romeinen zijn weg naar West-Europa vond.

Met dit waardevolle historische boek ben je als liefhebber wel even zoet (of zuur in dit geval). Behalve dat het wat tekst betreft een zeer informatief boek is, krijgt het boek door alle archieffoto’s nog meer waarde. Het sfeervolle boek staat vol prachtige foto’s van het oude Amsterdam, stambomen en historische wetenswaardigheden.

Een dikke aanrader voor iedereen die Amsterdam een warm hart toedraagt, belangstellenden van (de oorsprong van) tafelzuur en liefhebbers van geschiedenis(boeken).

★★★★★
Titel: De zure stad | Subtitel:
Een biografie van tafelzuur in Amsterdam | Auteur: Paul van Ravestein, Monique Mulder | Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar | Categorie: Boeken, geschiedenis | Verkrijgbaar als: hardcover | 304 pagina’s | ISBN13: 9789038810355 | Verkrijgbaar sinds: 15 november 2022 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 19-02-2023 | Prijs: €39,99 | Online te bestellen via Bol.com, Bookspot en Bruna.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.