Neem nooit een beste vriend


Neem nooit een beste vriendPrachtige YA-roman over de eerste verliefdheid en eerste sekservaring!

Joshua is net als in het vorige boek van Erna Sassen ‘Zonder titel’ het hoofdpersonage in haar nieuwste publicatie ‘Neem nooit een beste vriend’. Belangrijke randfiguren in het verhaal zijn Joshua’s schoolvrienden van het vmbo Sergio en Dylan. Er is uiteraard ook nog een rol weggelegd voor zijn zus Kato!

Het verhaal wordt verteld vanuit de ogen van Joshua. Hierdoor leren we de hoofdpersoon door en door kennen en worden we deel van zijn gevoelens, zijn verlangens, zijn dromen en zijn emoties!

Tijdens het gemeenschappelijk verjaardagsfeestje van Joshua en Sergio met als thema ‘lekker wijf’, waarbij het de bedoeling is dat alle genodigden zich als vrouw gaan verkleden, doet Sergio de onthutsende bekentenis dat hij voor geld seks heeft met zowel vrouwen als mannen. Dit nieuws slaat er bij zijn vrienden als een bom in.
Op hetzelfde feestje maakt Lindsey, een mannenverslindster, haar opwachting. Tijdens het dansen biedt ze Joshua ‘verjaardags-seks’ aan als geschenk. Joshua slaat het aanbod tot frustratie van Lindsey af en bekent dat hij eigenlijk niet goed durft, omdat hij bang is zijn vriend Dylan te kwetsen en omdat hij niet goed weet hoe echte seks verloopt.

Joshua kan gelukkig zijn ei nog steeds kwijt in zijn tekeningen, want tekenen kan hij als de beste. Bij zijn vrienden staat hij dan ook bekend als ‘Rembrandt’. Noch Lindsey noch Joshua kunnen elkaar vergeten en blijven in elkaars hoofd spoken. Wanneer Lindsey voor Joshua mag poseren in het kader van zijn eindwerk, slaat de vonk over en is dit het begin van iets heel moois! Beetje bij beetje groeien zij naar elkaar toe en dan is het voor Joshua slechts een kwestie van aftasten en de juiste beslissingen nemen.

De auteur hield rekening met de actualiteit, want zij koos ervoor om het huidige verhaal te laten spelen tijdens de pandemie en de daarbij horende Lock downs die er bij iedereen behoorlijk hebben ingehakt, in het bijzonder bij jongeren. Zij leefde zich volledig in in de leefwereld van jongeren, want zelfs jongerentaal met woorden zoals crossdressers, shitzooi, ouwelullenwoord, fuck off, fappen, CU, liggen krikken…zijn haar niet vreemd. Voor mij klinken deze woorden wereldvreemd en onbekend in de oren. Daarnaast gaat de auteur evenmin voorbij aan begrippen zoals lhbtiqa+: lesbisch, homo, bi, transgenders, intersekse, cisgenders…

Dit boek kan gezien worden als een vervolg op ‘Zonder titel’, maar het is geen noodzaak het vorige boek eerst gelezen te hebben. “Neem nooit een vriend’ kan goed als standalone gelezen worden.

Ik vond het heel fascinerend hoe de auteur zich perfect kan inleven in de denkwereld van jongeren en zich kan vereenzelvigen met hun ideeën, normen en waarden, maar ook oog heeft voor hun specifieke vragen en besognes. De auteur heeft een heel rijke, fascinerende en vlotte schrijfstijl. Ze schreef dit boek neer in korte zinnen en met korte dialogen, wat mijns inziens vlot aansluit bij de leefwereld van de doelgroep 15+ 16+ en het verhaal ook heel veel vaart geeft. Ze schrijft met een goed inlevingsvermogen, beschrijvend en maakt gebruik van mooie metaforen. Ze gaat ook niets uit de weg, want ze benoemt de dingen zoals ze zijn: woorden als sekswerkers, neuken, pijpen, beffen, klaarkomen…worden onverbloemd neergeschreven en geduid.

De tekeningen van Martijn van der Linden in verschillende stijlen zijn een heel leuke aanvulling op het verhaal. Ik vond het leuk hoe hij bekende werken zoals ‘De schreeuw’ van Munch gebruikt en bewerkt. De illustraties zijn levendig, herkenbaar en soms zelfs ontroerend. Alle tekeningen drukken wat mij betreft de gevoelens en de emoties van Joshua perfect uit.

Ik kan dit boek aan iedereen (YA en volwassenen) aanbevelen. Het kan de basis vormen om klassikaal vriendschap, verliefdheid, eerste seks-ervaring, betalende seks, diversiteit, LGBTQIA+ onder de aandacht te brengen en bespreekbaar te maken.

Ik hoop van harte nog meer van Joshua en zijn vrienden te kunnen lezen.

Voor het aangrijpende verhaal, voor de prachtige illustraties, voor de leuke taal waardeer ik dit boek heel erg graag met vijf sterren.

★★★★★
Neem nooit een beste vriendTitel: Neem nooit een beste vriend | Leesfragment | Auteur: Erna Sassen | Uitgeverij: Leopold | Illustrator: Martijn van der Linden | Categorie: young adult | Thema’s: verliefdheid, zelfbewustzijn | Verkrijgbaar als paperback en als e-boek | 256 pagina’s | ISBN13: 9789025884215 | Verkrijgbaar sinds: december 2022 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 22-02-2023 | Prijs: €17,99 | Online te bestellen via Bol.com, Bookspot en Bruna.
Kinderboeken logoLeopold

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.