Mevrouw


MevrouwIntrigerende autobiografie

Valérie Lempereur is journalist en schrijfster. Ze heeft al meerdere boeken op haar naam staan en verwierf grote bekendheid door de twee boeken over De bende van Venlo. Daarvoor had ze ook al bestsellers geschreven, maar die verschenen onder pseudoniem. Met Mevrouw heeft ze haar autobiografie geschreven over haar moedige strijd die ze heeft gevoerd om te mogen zijn wie ze diep van binnen voelde dat ze was.

Geboren in het Zeeuwse Sluis voelde ze zich vanaf het begin niet thuis in een jongenslichaam. Vanaf het moment dat ze op school kwam, werd haar leven tot een hel. Ze moest en zou zich als een jongen opstellen. Om dat te bereiken werd ze van tehuis naar tehuis gestuurd zonder enig begrip voor haar eigen gevoel. Van ellende belandde ze in de gevangenis en raakte ze na een aantal jaren verslaafd aan de drank en de drugs. Gelukkig kwam na meerdere afkickpogingen daar een einde aan toen ze bij de Bhagwan terechtkwam. Daar redde ze het om een nieuwe weg in te slaan. Alleen was het geen glad geplaveide weg.

Na jaren van strijd werd haar lichaam ‘gerepareerd’ (het woord transitie weigerde ze in de mond te nemen), maar daarmee was ze niet van alle ellende af. Regelmatig werd ze nog gepest, vernederd en beschimpt, omdat ze niet in het traditionele plaatje paste. De strijd die ze gevoerd heeft, het onbegrip waar ze telkens opnieuw tegenaan botste en haar moedige volhouden heeft ze in Mevrouw beschreven. Na elke vernedering vond ze de moed om verder te gaan, haar droom achterna. Vastbesloten zich niet klein te laten krijgen. Dat dit de nodige strijd heeft gekost met diepe dalen, laat zich raden.

Mevrouw leest heel vlot. In aansprekend en helder taalgebruik rolt haar hele leven aan je voorbij. Het vereist moed en je kwetsbaar op durven stellen om je op deze manier te laten zien. En dat wekt alleen maar respect op voor de vrouw die zich niet klein liet krijgen door de gangbare opvattingen, maar moedig voor haar eigen waarheid bleef staan. Eigenlijk kun je alleen maar met plaatsvervangende schaamte kijken naar alle vernederingen en onbegrip die ze heeft ervaren. En des te meer respect te voelen voor de vrouw die slechts twee jaar lager onderwijs heeft genoten en dit bereikt heeft in haar leven.

Mevrouw is een aanrader voor iedereen om te lezen, ook al heb je nog nooit te maken gehad met genderdysforie. Maar zeker voor hulpverleners is dit een boek dat de ogen zal openen en hopelijk tot resultaat zal hebben dat deze praktijken voorgoed tot het verleden behoren. Ook lotgenoten kunnen veel steun vinden door dit boek te lezen. Met doorzettingsvermogen is heel veel te bereiken. Met dank aan de moedige vrouw Valérie Lempereur.

★★★★★
MevrouwTitel: Mevrouw | Auteur: Valérie Lempereur | Uitgeverij: VL Publishing | Categorie: autobiografie | Verkrijgbaar als paperback, e-book en luisterboek | 384 pagina’s | ISBN13: 9789462666351 | Verkrijgbaar sinds: januari 2023 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 01-03-2023 | Prijs: €22,99, e-book €9,99 en luisterboek €14,99 | Online te bestellen via Bol.com, Bookspot en Bruna. VL Publishing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.