Pientere pinguïns


Pientere pinguïnsIn zijn boek ‘Pientere pinguïns’ maakt auteur Owen Davey ons in 15 hoofdstukken wegwijs in het leven van de pinguïns en dit in al zijn aspecten. De hoofdstukken werden compact gehouden: heel veel mooie illustraties aangevuld met korte stukken informatieve tekst. Je krijgt een heel goed beeld van deze diersoort en leert heel wat bij over deze aparte vogel.

Uiteraard begint het boek met de vraag ‘Wat zijn pinguïns?’ Ik vond het vrij verrassend te lezen dat het loopvogels zijn. Met hun kleine vleugels kunnen ze niet vliegen, maar ze gebruiken deze als vinnen om snel en wendbaar door het water te ‘vliegen’.

Vervolgens kom je meer te weten over de anatomie van de pinguïns, hoe hun verenkleed is opgebouwd, wat ze eten, hoe ze jagen, hoe ze geboren worden, hoe ze opgroeien en tig aantal andere weetjes en wetenswaardigheden. Het laatste hoofdstuk vind ik heel belangrijk, want het beschrijft dat heel wat pinguïnsoorten worden bedreigd door de klimaatverandering, door overbevissing en door olielekken. De auteur reikt uiteraard een oplossing aan om hieraan iets te doen.

Trouwens, wist je dat er een twintigtal verschillende soorten pinguïns bestaan? Van de Koningspinguïn had ik al gehoord, maar de Stormbandpinguïn en de Adelie-pinguïn waren mij volledig onbekend. Alle tot nu toe bekende soorten werden op schaal tegenover de mens op een dubbele pagina geïllustreerd. Ik schrok dat de Keizerspinguïn praktisch tot aan de borstkas van een mens reikt en dat de dwergpinguïn amper tot boven de menselijke knie uitkomt.

Alle illustraties zijn realistisch, maar ik vind het jammer dat er geen echte foto’s in het boek staan. Ik ervaar dit als een gemis, want foto’s zeggen veel meer dan tekeningen, toch?

Dit weetjesboek is ideaal om met kleine kinderen door te bladeren en geschikt om zelf te lezen vanaf de leeftijd van 8 à 9 jaar. Misschien zullen enkele moeilijke woorden zoals ‘carnivoren’, ‘speklaag’, ‘efficiëntst’ …om meer uitleg vragen, maar dat is allerminst onoverkomelijk. Dit boek lijkt mij ook uitermate geschikt om te gebruiken bij een spreekbeurt op school, succes verzekerd!

Dit fantastische boek is uitgegeven in handig hardcoverformaat met een linnen look en een aantrekkelijke kleurrijke cover. Auteur Owen Davey publiceerde eerder andere interessante prent- en weetboeken over o.a. octopussen, haaien, apen en kevers. Dit boek is een aanrader voor iedereen die meer wil weten over de wondere wereld van dieren en pinguïns in het bijzonder.

Voor de leuke illustraties, de mooie duiding, de eenvoudige maar klare taal waardeer ik dit lees-, kijk-, prenten- en weetjesboek graag met vijf sterren.

★★★★★
Pientere pinguïnsTitel: Pientere pinguïns | Auteur en illustrator: Owen Davey | Fontaine uitgevers | Categorie: educatieve jeugdboeken  | Leeftijd: 9 plus | Thema: wilde dieren, territorium |  Verkrijgbaar als hardcover | 40 pagina’s | ISBN13: 9789464042191 | Verkrijgbaar sinds: 8 december 2022 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 5 maart 2023 | Prijs: €17,99 | Online te bestellen via Bol.com, Bookspot en Bruna.

Fontaine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.