Toen Raaf links afsloeg


Toen Raaf links afsloegRaaf is tien jaar. Zijn vader schrijft slogans voor bedrijven en Raaf mag hem dan soms helpen met het verzinnen van rijmwoorden. Zijn moeder is postbode en ’s avonds maken Raaf en zij samen verre reizen in hun hoofd door in de atlas plaatsnamen op te zoeken met moeilijke namen. Maar soms heeft zijn moeder het wat moeilijk en blijft dan een paar dagen weg van huis. Raaf verzint dan dat ze op een geheime missie is, want ook in Botswana of aan het Baikalmeer moet soms heel belangrijke post worden afgeleverd.

Op school wordt Raaf vaak gepest door Benni, wiens moeder de schooldirectrice is en zijn vader de eigenaar van een groot bedrijf. Raaf vindt maandag sowieso de ergste dag van de week. En op de maandag van het verhaal is dat zeker het geval, want Benni heeft hem weer lastiggevallen en bovendien is Raafs moeder opnieuw weg. Hij weet dat zij er niet zal zijn als hij thuiskomt en dus beslist Raaf om niet meteen naar huis te gaan maar om eens links af te slaan in plaats van rechts en te kijken hoe lang het duurt voor hij verdwaalt.

Raaf begint zo aan zijn roadtrip die maar één avond duurt, maar waarop hij veel bijzondere figuren ontmoet: de beste man van de wereld, de brutale papegaai Rocky en een zangeres die niet in de liefde gelooft, want dat is altijd verleden tijd, lief-de. Woorden spelen een belangrijke rol in Toen Raaf links afsloeg. Er zitten nog meer woordspelingen in of woorden met een dubbele bodem en Raaf houdt ook van coole omkeerwoorden zoals ‘meetsysteem’. Bovendien kent Raaf vele bijzondere weetjes, hij houdt immers vooral van wereldoriëntatie en niet zozeer van taal en rekenen.

Evelien De Vlieger is een Vlaamse schrijfster van prentenboeken, informatieve boeken en jeugdboeken. Daarnaast vertaalt ze ook boeken. Haar verhalen vallen op door een mix van humor en ernst.

De tekeningen in het boek zijn van de Nederlandse Karst-Janneke Rogaar, een illustrator van kinderboeken, romans en vakbladen. De illustraties in Toen Raaf links afsloeg zijn allemaal in het blauw, dit riep bij mij de associatie op dat Raaf een Blue Monday had.

Toen Raaf links afsloeg is een bijzonder mooi jeugdboek, spannend, soms grappig, soms heel ontroerend en heel diepzinnig.

★★★★
Toen Raaf links afsloegTitel: Toen Raaf links afsloeg | Auteur: Evelien De Vlieger | Uitgeverij: Querido | Categorie: Jeugdboeken| Verkrijgbaar als: hardcover en e-book | 125 pagina’s | ISBN13: hardcover: 9789045127811, e-book: 9789045128412 | Verkrijgbaar sinds: 15 november 2022| Recensent: Els Van Daele | Datum recensie: 06-03-2023 | Prijs: hardcover: €15,99, e-book: €7,99 | Online te bestellen bij:  Bol.comQuerido

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.