Bilal woont samen met zijn babyzusje Aya en zijn moeder in een appartementje dat ze huren van Gekke Gerrit. Ze zijn erg arm. Zijn moeder moet ’s avonds altijd in het café van gekke Gerrit werken en slaapt dan vaak overdag, waardoor Bilal van school thuis moet blijven om voor Aya te zorgen. Maar dit vindt Bilal niet erg, want zo zien zijn klasgenootjes niet dat hij op kapotte schoenen moet lopen. Vaak loopt hij met de kinderwagen naar een speeltuintje om daar samen met Aya te schommelen. Maar vandaag ziet hij dat er stoepkrijt ligt. Hij kijkt om zich heen, maar ziet niemand. Dus pakt hij het stuk krijt en maakt er een prachtige tekening van. Hij tekent zijn vader als piraat, want tekenen, daar is hij heel goed in. Hij is er zelfs zo goed in, dat hij perfect kunstwerken kan namaken. Dan staat er opeens een meisje voor hem, Sterre. Ze vindt de tekening heel erg mooi en ze worden vrienden. Sterre neemt Bilal mee naar haar huis, een mooi, groot, sjiek huis met prachtige kunst aan de muren. Haar moeder is de directeur van het museum en zo hoort hij dat er een tekenwedstrijd is, waar hij heel graag aan mee wil doen. Zijn talent blijft niet onopgemerkt en wanneer ook Gekke Gerrit achter zijn talent komt, heeft hij wel een plannetje hoe hij geld kan verdienen aan Bilal’s tekeningen.
De meestervervalser is een mooi en zeer spannend verhaal waarin Bilal in allerlei grote problemen komt. Het is geschreven voor kinderen van ongeveer 10 jaar.
Annemarie Jongbloed heeft het verhaal zeer goed op deze doelgroep afgestemd. Het verhaal is vanaf de eerste bladzijde herkenbaar. Het begint ermee dat Bilal geen geld heeft voor nieuwe schoenen. Kinderen kunnen zich goed indenken dat het niet leuk is om met kapotte schoenen naar school te moeten. Daarnaast worden ze ermee geconfronteerd dat het dragen van nieuwe schoenen geen vanzelfsprekendheid is. Er zijn denk ik op elke school, en misschien zelfs wel in elke klas, kinderen waarvan de ouders het financieel niet breed hebben. Ik denk dat dit een thema is dat ook onder kinderen een grote rol speelt. Ze krijgen toch ook iets mee van het feit dat door de hoge inflatie niet alles zomaar gekocht kan worden. Door dit zo duidelijk in een kinderboek onder woorden te brengen, maakt het kinderen op een laagdrempelige manier duidelijk dat armoede een grote rol in het leven van veel kinderen speelt. Wanneer dit boek in de klas wordt gelezen, hoop ik dat de docent dit boek ook gelezen heeft waardoor het bij het thema armoede besproken kan worden, zodat het taboe ervan afgehaald kan worden.
Terug naar het boek. Bilal is een jongen die je gelijk in het hart wilt sluiten. Hij is zeer zorgzaam, wil het goede doen en wil ervoor zorgen dat zijn moeder niet in de problemen komt. Misschien is Bilal wel de schoolvriend waarnaar elk kind op zoek is. Helaas komt hij zelf wel in grote problemen wanneer hij voor Gekke Gerrit moet gaan “werken”. Maar juist dit maakt het verhaal heel spannend, waardoor je het boek maar moeilijk weg kunt leggen. Soms komen er wel wat niet realistische wendingen in het verhaal voor. Maar dat geeft niks. Het is uiteindelijk fantasie.
Annemarie Jongbloed weet hoe ze een goed boek voor (jonge) kinderen en de jeugd moet schrijven.
Eerder heb ik al Eén minuut voor twaalf gelezen, samen met mijn zoon. Hij had er toen een boekbespreking over gedaan. Daar is de Meestervervalser ook zeker een aanrader voor.
Het taalgebruik past helemaal bij dat van kinderen.
Wat ik ook erg leuk vind, is dat jonge kinderen kennis maken met het werk van de kunstenaar Frida Kahlo. Ik denk dat de meeste kinderen nog nooit van haar hebben gehoord, maar de omschrijving van het schilderij past zo goed bij het verhaal en bij Bilal, dat het eigenlijk jammer is dat er niet een grote afbeelding van is opgenomen in het boek. Ik denk dat het kinderen dan nog meer zal aanspreken dan alleen de woorden al doen.
“En dan zie ik de mooiste ogen die ik ooit heb gezien. Donkere ogen kijken me aan en het lukt me niet om weg te kijken. De ogen trekken me het schilderij in. Het is alsof ik de vrouw ben. De vrouw met de man in haar hoofd. Haar tranen, dat zijn de mijne. En die man in haar hoofd, dat is mijn…” – Annemarie Jongbloed
Kortom: De meestervervalser is een heerlijk spannend en herkenbaar boek, dat kinderen zeker zal aanspreken. Ze zullen zich vele spannende uren vermaken met dit verhaal, waarin ze ook nog eens kennismaken met werk van Frida Kahlo. Ik vind het een echte aanrader en waardeer het boek dan ook op 5 sterren.
★★★★★
Titel: De meestervervalser | Leesfragment | Auteur: Annemarie Jongbloed | Uitgeverij: Ploegsma | Categorie: jeugdboeken | Thema: misdaad, mysterie, kunst | Leeftijd: vanaf 10 jaar | Verkrijgbaar als: hardcover en e-book | 160 pagina’s | ISBN13: 9789021683737 | Verkrijgbaar sinds: 14 december 2022 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 11-03-2023 | Prijs hardcover: €15,99 e-book: €9,99 | Online te bestellen via: Bol.com