Held of schurk: een te gekke geschiedenis


Held of schurkWaren bekende personen uit de geschiedenis helden of schurken? Of waren sommige misschien een combinatie van de twee? Christoffel Columbus bijvoorbeeld was een held omdat hij Amerika ontdekte, maar was hij wel zo lief voor de plaatselijke bevolking?

Kon één farao een heel leger verslaan?
Wat als je bijnaam ‘de Verschrikkelijke’ was?
Kon je een held worden door op de bus te blijven zitten?

Held of schurk: een te gekke geschiedenis is een heel laagdrempelig en origineel boek om kinderen en jongeren iets bij te leren over geschiedenis. Op unieke manieren wordt uitgelegd waarvoor personen uit de geschiedenis gekend waren. Zo geeft Farao Ramses II je zes gouden tips waardoor je de meest fantastische farao aller tijden wordt.

De teksten zijn nooit te lang en verschijnen altijd in een ander formaat: als een logboek, een quiz, een stappenplan… waardoor het heel gevarieerd blijft en je geïnteresseerd verder blijft lezen. Op elke pagina staan ook verschillende illustraties die het geheel erg luchtig maken.

Auteur Benjamin Goyvaerts maakt samen met Jonas Goossenaerts, Laurent Poschet en Filip Vekemans de podcast Geschiedenis voor herbeginners. Benjamin is geschiedenisleerkracht en vond dat geschiedenis voor kinderen ook wel eens wat gekker mocht zijn. En dat vond ook Yasmina Faid, zij is leerkracht cultuur en schrijft een blog met leuke uitjes voor gezinnen met kinderen.

De tekeningen in het boek zijn van Wendy Panders. Zij is illustrator en grafisch ontwerper en illustreert graag informatieve boeken voor kinderen. Ik vind haar tekeningen geweldig en grappig en een grote meerwaarde voor het boek. Ik hield ook erg van haar illustraties bij het boek Palmen op de Noordpool.

Dit lijkt me een fantastisch boek voor leerkrachten om in de lessen Wereldoriëntatie te gebruiken. En het lijkt me ook een prima boek om als jongere een originele spreekbeurt mee voor te bereiden.

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar, maar ook ik als volwassene heb dit boek met plezier gelezen en nog zaken bijgeleerd of opnieuw opgefrist.

Dit boek is een aanrader voor iedereen – jong en oud – die op een originele manier iets wil bijleren over de geschiedenis van lang of nog niet zo lang geleden.

★★★★
Held of schurkTitel: Held of Schurk: een te gekke geschiedenis | Auteur: Benjamin Goyvaerts, Yasmina Faid | Uitgeverij: Lannoo | Categorie: jeugdboeken, educatieve jeugdboeken | Thema: Geschiedenis | Leeftijd: < 12 jaar | Verkrijgbaar als: hardcover  en e-book | 224 pagina’s | ISBN13: 9789401486903 | Verkrijgbaar sinds: 13 december 2022 | Recensent: Els Van Daele | Datum recensie: 11 maart 2023 | Prijs: €15,99 en e-book €9,99  | Online te bestellen via Bol.com

Lannoo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.