Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda


Vandaag houd ik mijn spreekbeurtVandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda van Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen werd genomineerd voor de Woutertje Pieterse prijs. En heel terecht vind ik! Wat een geweldig leuk boek!

In dit boek worden de spreekbeurten niet gehouden door mensen maar door dieren. Elk dier bespreekt een ander dier en vertelt waarom hij dat dier zo geweldig vindt. Heel origineel. De spreekbeurten zijn interessant, leuk en grappig. Zo is er de regenworm die zijn spreekbeurt houdt over de anaconda, de fruitvlieg die praat over het leliehaantje en de heremietkreeft die zo verlegen is dat hij niet uit zijn schelp durft te komen.

De vos houdt zijn spreekbeurt over ganzen, maar dat vinden de ganzen helemaal niet leuk want hij praat alleen maar over hen als vlees… De vos komt heel vaak aan bod in het boek, want hij geeft geregeld opmerkingen bij de spreekbeurten van andere dieren en vindt het vooral ‘supergaaf’ als er verteld wordt over bloeddorstige dieren.

Dat is immers ook nog heel leuk aan het boek: er is veel interactie tussen de dieren. Die zitten te luisteren naar elkaars spreekbeurt en geven vaak commentaar of mogen vragen stellen. Dat levert vaak hele grappige taferelen en conversaties op. Zo heeft het geen zin dat de langpootmug de week erna de spreekbeurt mag kiezen, want dan is ze al het hoekje om. En zijn de nachtdieren blij dat ze eindelijk eens ’s nachts naar een spreekbeurt mogen luisteren. En er is ook een probleem als het fruitvliegje begint te praten, want de andere dieren kunnen die eerst niet zien, tot blijkt dat ze op een aardbei zit die al een beetje verrot is.

Je leert heel veel bij over andere dieren zonder dat je eigenlijk beseft dat je iets aan het leren bent, want je geniet gewoon van de verhalen van die grappige wezens. Ik las het boek samen met mijn 10-jarige zoon en die vond het ook geweldig. En geregeld trakteerde hij me op nog wat extra weetjes over de dieren die aan bod kwamen.
Ik als volwassene leerde dus ook nog heel wat bij! Het zijn immers ook niet altijd de meest bekende dieren die aan bod komen: ik had nog nooit gehoord van een vroedmeesterpad (die als mannetje voor de kinderen zorgt want anders zouden ze vroedjuffrouwpadden heten…), een helmkasuaris en het gilamonster (ik heb aan mijn zoon moeten toegeven dat dat dier dus inderdaad bestaat, ik dacht echt dat hij dat verzonnen had…).

Helemaal achteraan in het boek mochten de regenworm en de vroedmeesterpad het register samenstellen. Maar daarvoor moesten ze wel eerst even de koppen bij elkaar steken (of was het toch de kont van de regenworm…?).

Bibi Dumon Tak is een Nederlandse schrijfster die voornamelijk non-fictie voor kinderen schrijft, en heel vaak over dieren. Annemarie van Haeringen is een Nederlandse illustratrice en prentenboekenmaakster. Zij ontving al verschillende keren een Gouden Penseel voor haar werken.

Samen zorgden ze voor dit bijzonder fijne boek over dieren, Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda, een aanrader voor jong en oud!

★★★★
Vandaag houd ik mijn spreekbeurtTitel: Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda | Auteur: Bibi Dumon Tak | Uitgeverij: Querido | Categorie: jeugdboeken | Thema: natuur, planten, dieren | Verkrijgbaar als: hardcover en luisterboek | 120 pagina’s | ISBN13: hardcover: 9789045128276, luisterboek: 9789045128603 | Verkrijgbaar sinds: 25 oktober 2022 | Recensent: Els Van Daele | Datum recensie: 13 maart 2023 | Prijs: hardcover €18,99, luisterboek: €9,99 | Online te bestellen via Bol.com.

Querido

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.