De Magdalenacodex


De MagdalenacodexWie was Maria Magdalena?

In een van de oudste bibliotheken ter wereld, het Marciana te Venetië, ontdekt Marco Visconti een eeuwenoud manuscript over Maria Magdalena, dat geschreven zou zijn door Simon, de broer van Jezus. Hij weet dat de bibliotheek uit te smokkelen en vanaf dat moment begint er een strijd op leven en dood om het manuscript te bemachtigen. Er verdwijnen mannen, anderen worden vermoord, er worden invallen gepleegd, alles om dit onbekende manuscript in handen te kunnen krijgen. Op slinkse wijze weet iemand het manuscript te laten onderzoeken en weer te koop aan te bieden. Maar wie is uiteindelijk die persoon? En is het werkelijk een authentiek manuscript?

In De Magdalenacodex komen we heel veel te weten over de bijbelse vrouw Maria van Magdala, die in de christelijke leer te boek staat als prostituée. Inmiddels is ze wel weer door het Vaticaan heilig verklaard, al is dat in stilte gebeurd. In dit boek wordt een totaal andere kant van haar belicht, namelijk als vrouw van Jezus en tevens zijn belangrijkste apostel. Daarvoor worden allerlei citaten uit andere manuscripten aangehaald. Achter in het boek is een geraadpleegde literatuurlijst toegevoegd om de lezer de kans te geven zelf onderzoek te doen naar deze ‘geheimzinnige’ vrouw.

De Magdalenacodex is het derde deel van een trilogie rond bekende vrouwen uit de geschiedenis, Isis, Eva en Lilith en nu dus Maria Magdalena. Dit boek is gemakkelijk als standalone te lezen. Het boek start met de nodige spanning, die langzamerhand afneemt. Drie sterke vrouwen, Sofia, Susanna en Veronica, proberen samen te werken en er zo achter te komen wie het manuscript heeft gestolen en wie er rijk aan wil worden. De ene verdachtmaking volgt de andere op, maar telkens blijkt weer dat je op het verkeerde been bent gezet. De ontknoping op het eind is verrassend te noemen, maar geleidelijk aan is de spanning niet meer zo overduidelijk aanwezig. Dan is vooral de inhoud van de codex van belang en de vertaling die ervan gemaakt wordt.

De schrijfstijl van Jeroen Windmeijer mag er weer zijn en ook is de invloed van Jacob Slavenburg duidelijk merkbaar. Dat maakt het tot een bijzonder boek, waarvan de inhoud zomaar waar zou kunnen zijn. Het boek is te vergelijken met de boeken van Dan Brown, al doet dit verhaal wat ingetogener aan en zijn er minder actiemomenten te vinden. De Magdalenacodex is een spannend verhaal met heel veel achtergrondinformatie, maar met een laag thrillergehalte.

De karakters blijven wat oppervlakkig en tonen niet al te veel diepgang. Het verhaal speelt zich wel in verschillende landen af. Gelukkig staat voor in het boek een lijst met personen afgedrukt, zoals ze in de diverse landen voorkomen. Dat maakt het tot een prettig geheugensteuntje om even snel te raadplegen. Wel is er een interessante geschiedenis verteld met heel veel feiten en aangevuld met de nodige fictie. Dat maakt het boek tot een echte aanrader voor de liefhebbers van Dan Brown. Een mix van historie en fictie, knap verweven tot een spannend en aansprekend verhaal.

★★★★
De MagdalenacodexTitel: De Magdalenacodex | Leesfragment | Auteur: Jeroen Windmeijer & Jacob Slavenburg | Uitgeverij: HarperCollins | Categorie: thrillers | Verkrijgbaar als paperback, e-book en luisterboek | 384 pagina’s | ISBN13: 9789402711370 | Verkrijgbaar sinds: 11 oktober 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 16-03-2023 | Prijs: € 22,99, e-book € 6,99 en luisterboek € 14,99 | Online te bestellen via Bol.com

HarperCollins

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.