Julia en de haai


Julia en de haaiJulia’s vader krijgt de opdracht om een vuurtoren op een afgelegen eiland in Schotland te gaan automatiseren. Julia’s mama is door dit feit in de zevende hemel, want nu kunnen ze als gezin tijdens de schoolvakantie naar Schotland afreizen en kan zij als zeebioloog op zoek gaan naar de Groenlandse haai. De Groenlandse haai is een obsessie voor haar en fascineert Julia’s mama al heel erg lang. Deze oersoort kan eeuwenoud worden en daarom wil zij graag onderzoek doen naar dit dier om erachter te komen of zij de levensduur bij mensen ook zou kunnen verlengen. 

Aangekomen op het eiland start Julia’s mama haar onderzoek, ook al heeft ze van de universiteit nog geen bevestiging dat de aangevraagde subsidiëring rond is. Ze is evenwel vastbesloten, huurt een boot met kapitein en verkent de zee. De Groenlandse haai laat zich echter niet vlug strikken, laat staan zien. Julia’s mama krijgt vervolgens de ene tegenslag na de andere te verwerken en dat weegt ook op het gezin.

Haar vader werkt verder aan de automatisering van de vuurtoren, waardoor Julia de meeste tijd op zichzelf is aangewezen. Wanneer ze kennis maakt en vriendschap sluit met Kin, dienen zich spannende belevenissen en ervaringen aan. Al haar belevenissen en ervaringen schrijft ze op in haar gele boekje, een boekje dat haar houvast biedt en waarin ze alles kwijt kan.

Dit boek is meer dan een avonturenboek. De auteur snijdt in dit boek de problematiek van pesten aan, verantwoordelijkheid opnemen voor jezelf en voor anderen. Daarnaast beschrijft hij erg bevattelijk de zware psychische problemen die Julia’s mama met zich meedraagt, waardoor ze in zichzelf gekeerd raakt. Maar wat als een paal boven water staat en steeds een baken voor Julia’s mama is, is de loyaliteit en het begrip dat Julia dag na dag voor haar mama over heeft. De almaar groeiende klimaatverandering is een bijkomend en belangrijk onderwerp in dit boek.

Ik heb genoten van de ontwikkeling van het verhaal en het openbloeien van Julia.

De auteur heeft een heel fijne prettige en vlot leesbare schrijfstijl. Hij weet heel erg goed de verhaallijnen te ontplooien, de spanningsboog gestaag op te bouwen en alles te laten uitmonden in een goed opgebouwde plot. Het verhaal verveelde mij nooit en van begin tot einde zat ik mee in het verhaal en was het heel moeilijk het boek weg te leggen.

Het boek is zeker een aanzet om – als dit nog niet het geval is – onze natuur te gaan koesteren, te gaan respecteren en er zorgzaam mee om te springen. De natuurweetjes en de beschrijvingen van de natuurfenomenen dragen hier zeker toe bij.

De vele mooie zwart-wit en gele illustraties van Tom de Freston zijn echte kunstwerkjes en een meerwaarde in het boek. De afbeeldingen sluiten naadloos aan bij de tekst en soms vertellen ze samen het spannende en boeiende verhaal. Mijns inziens tillen ze het boek naar een hoger niveau.

Het boek is uitgegeven in een goed in de hand liggend hardcover-formaat. De aantrekkelijke cover waarop vogels, een haai en Julia op de rug gezien springt in het oog.

Dit boek is een aanrader voor zowel de doelgroep 10+, maar zal ook menig volwassene kunnen boeien.
Voor de diversiteit, de aangesneden onderwerpen, de fijne taal, de tot de verbeelding sprekende illustraties waardeer ik dit boek graag met vijf sterren.

★★★★★
Julia en de haaiTitel: Julia en de haai | Auteur: Kiran Millwood Hargrave | Vertaling: Maria Postema | Illustrator: Tom de Freston | Uitgeverij: Ploegsma | Genre: Jeugdboeken | Thema: natuur – avontuur | Verkrijgbaar als: hardcover en e-book | 224 pagina’s | ISBN13: 9789021684109 | Verkrijgbaar sinds: 30 januari 2023 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie:18 maart 2023 | Prijs: €19,99 en e-book €11,99 | Online te bestellen via Bol.com

Kinderboeken logo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.