De Dinosaurusverkiezing


De dinosaurusverkiezingEen grappige kennismaking met vijftig dinosaurussen!

‘De dinosaurusverkiezing’ is een prachtig prentenboek waarin 50 soorten dino’s om hun prachtige kenmerken en unieke kwaliteiten worden voorgesteld en gehuldigd. Vijftig – al dan niet bekende – vleesetende of plantenetende dino’s van groot tot klein worden beschreven. Ooit al gehoord van de Archaeopteryx, van de Sciurumimus of van de Deinonychus? Neen, wel ik ook niet. Enkel de Velociraptor en de Tyrannosaurus Rex klonken mij bekend in de oren.

30 dinosaurussen worden over twee bladzijden uitgebreid geportretteerd en beschreven. Naast enkele al dan niet grappige paginagrote illustraties, wordt kort informatie meegegeven over de uitspraak van de Latijnse naam, de betekenis van hun naam, wanneer het dier leefde, de vindplaats van de dino, wat zij aten, hun lengte, hoogte en gewicht. Daarna volgt een korte uiteenzetting over het dier en aangezien de opzet van het boek een verkiezing is, wordt aandacht geschonken aan waar de dino’s in uitblonken en/of verschilden van hun soortgenoten naast de prijs die hun wordt toegekend. De teksten zijn kort gehouden, in bevattelijke taal geschreven en vaak met een tikkeltje humor. De 20 overige dino’s worden per vier over twee bladzijden beschreven.

Enkele van de vijftig prijzen die werden uitgedeeld, wil ik jullie ook niet onthouden: ‘Trots als een pauw prijs’, ‘Donzig en woest prijs’, ‘Slimste van de klas prijs’, ‘Wat heb je grote ogen prijs’ en tig aantal andere prijzen.

De leukste dino’s vond ik de Cryolophosaurus, bijgenaamd de Elvisaurus die de prijs van ‘Koning van de Rock-‘N-Roll’ krijgt, omdat hij door de aparte kam op zijn kop op rocklegende Elvis Presley lijkt. De Suchomimus kreeg dan weer de ‘Beste Kostuumprijs’, omdat hij met zijn lange smalle met tanden gevulde snuit de indruk wekte, alsof hij een krokodillenkostuum had aangetrokken. De Compsognathus kreeg de ‘Piepkleine Dino prijs’, omdat hij niet groter was dan een huidige kip, maar toch niet met zich liet sollen.

Dit boek geeft heel wat informatie over dino’s en kan een trigger zijn om zich verder in deze diersoort en/of prehistorie te gaan verdiepen. De gedetailleerde en kleurrijke illustraties van Stephen Collins zijn echte pareltjes. Leuk vond ik de cartoons die bij sommige dino’s de kenmerken uitvergroten zoals de Therizinosaurus die de ‘Lange klauwen prijs’ kreeg en in een kleedkamer handschoenen past.

‘De dinosaurusverkiezing’ is een fantastisch boek waar zowel jong als oud heel wat plezier aan zullen beleven. Het boek is uitermate geschikt om uit voor te lezen en de voorlezer kan via de illustraties heel wat duiding en informatie kwijt.

‘De dinosaurusverkiezing’ is een must-have voor iedereen geïnteresseerd in de wereld van dinosauriërs en prehistorie.

Het boek is uitgegeven in een handig hardcoverformaat en op de aantrekkelijke omslag prijken, tegen een opvallende oranje achtergrond, enkele dino’s met hun gewonnen gouden medaille en/of beker.

Dit fantastische boek waardeer ik voor de combinatie informatie, illustratie en humor op maat van de doelgroep 5 (om voor te lezen) en doelgroep 7 (om zelf te lezen) graag met vijf sterren.

★★★★★
De dinosaurusverkiezingTitel: De Dinosaurusverkiezing | Auteur: Barbara Taylor | Illustrator: Stephen Collins | Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf | Categorie: jeugdboeken, voorleesboeken | Thema: dieren, prehistorie, dinosaurussen | Verkrijgbaar als hardcover | 80 pagina’s | ISBN13: 9789000386505 | Verkrijgbaar sinds: 16 januari 2023 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 21 maart 2023 | Prijs: €16,99 | Online te bestellen via Bol.com
Van Holkema

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.