Monddood


MonddoodAan een narcist ontsnapt

Dit boek van Annemarie Braun leest als een indrukwekkende roman. Jammer genoeg is het geen fictie, maar werkelijkheid. De proloog beschrijft al een zeer heftige gebeurtenis die je aan het verhaal kluistert. Het is onbegrijpelijk en verwerpelijk dat dit soort praktijken bestaat. Door het boek te lezen, wat een zeer heftig proces is, wordt duidelijk hoe een narcist te werk gaat en hoe het mogelijk is dat iemand in die destructieve relatie blijft.

Hoofdpersoon Ginger leert de charmante Nick kennen. Al gauw geeft hij te kennen samen met haar een kind te willen. Uit een eerdere relatie heeft hij al twee kinderen. Omdat zijn toenmalige vrouw vreemdging, is hij bij haar weggegaan. Het leven van Ginger en Nick lijkt over rozen te gaan tot Nick ineens omslaat. Van een liefhebbende man wordt hij tot een gemeen persoon die de waarheid verdraait en Ginger voor alles verantwoordelijk stelt. Die stemmingen wisselen elkaar af en gaan van kwaad tot erger. De meest gruwelijke scènes passeren de revue.

Het wordt een strijd op leven en dood tot Ginger zich uiteindelijk weet los te maken. Maar zelfs dan nog krijgt ze te maken met de haat van de omgeving die haar het leven zuur maakt. Alle ingrediënten die in een narcistische relatie kunnen voorkomen, worden beschreven. De auteur weet dan ook heel duidelijk te maken, hoe manipulatief een narcist te werk gaat en wat dat met de andere persoon doet, hoe de identiteit verdwijnt en iemand in totale controle overgeleverd is aan de narcist.

Monddood eindigt met een stukje theorie om uit te leggen wat narcisme precies inhoudt. En als steun voor diegenen die in dezelfde situatie zitten, staat er een vragenlijst afgedrukt. Die is niet bedoeld als diagnosemiddel, maar als ondersteuning om het gedrag van een narcist te gaan begrijpen en hoe je door hem (of haar) gemanipuleerd kunt worden. Ook allerlei handige tips worden vermeld om te ondersteunen wanneer de relatie beëindigd moet worden.

Monddood is een heftig verhaal dat je bij de keel grijpt, je doet huiveren over zoveel onrechtvaardigheid en zoveel onbegrip van de omgeving, omdat de narcist goed is in het overtuigen van de andere kant van het verhaal. Het is goed dat Annemarie Braun dit verhaal heeft opgeschreven. Het maakt duidelijk hoe een relatie met een narcist kan verlopen en dat de schuld van alle ellende zeker niet bij de andere partij ligt. Het opent de ogen van de lezer en maakt duidelijk hoe ver zo’n relatie kan gaan, zelfs tot levensbedreigend aan toe.

Monddood is een waardevol boek voor iedereen die op een of andere manier met narcisme geconfronteerd wordt, maar ook voor hulpverleners en instanties op het gebied van huiselijk geweld. Maar eigenlijk zou iedereen dit boek moeten lezen om de vooroordelen dat het slachtoffer maar eerder voor zichzelf had moeten opkomen, de wereld uit te helpen. Dit boek maakt duidelijk hoe iemand verstrikt kan raken in zo’n destructieve relatie. Aanrader!

★★★★★
MonddoodTitel: Monddood | Auteur: Annemarie Braun | Uitgeverij: Paris Books | Categorie: Non-fictie, autobiografie | Verkrijgbaar als paperback | 298 pagina’s | ISBN13: 9789493280700 | Verkrijgbaar sinds: februari 2023 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 29 maart 2023 | Prijs: €22,50 | Online te bestellen via Bol.comParis books

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.