Het perfecte zusje


Het perfecte zusjeHet perfecte zusje is het thrillerdebuut van journaliste Anna van den Breemer die eerder drie non-fictieboeken publiceerde.

Deze thriller speelt in het pittoreske Deventer waar het hoofdpersonage Gaby, een patissier, in de Walstraat een exclusieve en heel succesvolle patisserie Hemelse Taarten runt. Op social media vlogt ze recepten en bakfilmpjes en ze schreef ook een succesvol kookboek genoemd naar haar zaak. Ze is gehuwd met David en samen hebben ze twee kinderen. Hun leven loopt op rozen.

Gaby’s leven neemt echter een drastische wending wanneer haar jeugdvriendin Anniek haar opzoekt en meedeelt dat ze Gaby’s broer verdenkt van de ontvoering van een meisje, wat Nederland in zijn ban houdt. Hierdoor wordt Gaby met haar verleden geconfronteerd, want haar broer werd ooit veroordeeld voor de verdwijning van een meisje, dat nooit werd teruggevonden. Wanneer een journaliste in haar verleden duikt, kan Gaby niets anders dan op zoek gaan naar het vermiste meisje. Tevens zoekt ze haar onlangs op vrije voeten gestelde broer, om hem met de feiten en het verleden te kunnen confronteren. Hoever zal Gaby gaan om haar geheim en haar verleden veilig te stellen? Is zij wel het perfecte zusje?

Ik vind het altijd leuk wanneer een boek zich afspeelt in een bestaande stad die je als lezer kent en/of er al bent geweest. De stad wordt echt beschreven zoals ik die mij herinner. Indien je de stad Deventer nog niet kent, zul je zeker getriggerd worden en breng je meer dan waarschijnlijk de stad een bezoek. Tijdens het lezen kon ik mij niet van de indruk ontdoen dat Deventer voor de auteur de place-to-be is en ze haar stad heel erg hoog in het vaandel draagt.

Het onderwerp en de naastliggende verhaallijnen vind ik goed gekozen en zeer actueel: een goed opgebouwd imago, de kracht van sociale media en op de koop toe een verdwijningszaak.

Gaby blijkt iemand te zijn met een duister verleden dat ze angstvallig verborgen probeert te houden voor de buitenwereld die haar enkel kent als succesvolle ondernemer en schrijver. Op social media wordt ze opgehemeld en gevolgd door velen. Maar wanneer er over haar een foutje, een onwaarheid of een fout vermoeden wordt ontdekt, blijkt dat het succes en de bekendheid pijlsnel naar benden kan worden gehaald en je van ‘diva’ vlug een ‘paria’ kunt worden.

Anna van den Breemer heeft een prettige, vlot leesbare en beschrijvende schrijfstijl. Zij weet de spanningsboog gestaag op te drijven om te laten ontaarden in een leuke plot. De dialogen vond ik verassend sterk en bijwijlen spannend. De weinige personages werden diep genoeg uitgewerkt tot hun rol in het verhaal. Hun onderlinge psychologische spelletjes zijn mijns inziens erg goed weergegeven, beschreven en ze leiden naar een mooie climax.
De auteur is wat mij betreft een kei in het creëren van sfeer en het overbrengen van gevoelens.

Ik denk dat de auteur voor dit boek veel uit haar eigen leven heeft geput en meer bepaald uit haar jeugd, uit de relatie met haar man en uit de relatie als moeder met haar kinderen en van daaruit heeft ze een mooi debuut geschreven dat echt naar meer smaakt.

Dit boek is voor mijn gevoel meer een psychologische thriller dan een literaire thriller en daarnaast bedoeld voor een hoofdzakelijk vrouwelijk publiek, al weet ik zeker dat de mannen ook van dit boek zullen genieten. Het perfecte zusje heeft een heel aantrekkelijke cover waarop tegen een rode achtergrond een vrouwenhand met daarop een felrode appel op een stokje staat.

Dit boeiende en spannende boek met heel wat diepgang waardeer ik graag met vier sterren.

★★★★
Het perfecte zusjeTitel: Het perfecte zusje | Auteur: Anna van den Breemer | Uitgeverij: Prometheus | Categorie: thrillers, psychologische thrillers | Verkrijgbaar als paperback en e-bo0k | 224 pagina’s | ISBN13: 9789044652215 | Verkrijgbaar sinds: januari 2023 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 1 april 2023 | Prijs: €20,99 en e-book €12,99 | Online te bestellen via Bol.com

Prometheus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.