Een stap te ver


Een stap te verAngstaanjagende zoektocht door de wildernis

In dit tweede deel rond Frankie Elkin, een vrouw die het tot haar levenstaak heeft gemaakt om vermisten op te sporen, krijgen we een nieuwe vermissing voorgeschoteld. Timothy O’Day is vijf jaar geleden tijdens een kampeerweekend met zijn vier vrienden spoorloos verdwenen in de nacht. Ieder jaar organiseert zijn vader Martin een zoektocht, waarbij de vier vrienden meegaan, maar nog steeds zonder het gewenste resultaat. De zoektocht die hij na vijf jaar gaat starten, zal de laatste zijn. Hij belooft zijn vrouw die terminaal is, om deze keer Tim ‘naar huis’ te brengen. Frankie Elkin besluit zich aan te sluiten bij deze groep die met haar erbij bestaat uit acht personen. Ze merkt dat er weinig animo is voor haar deelname, maar toch gaat ze mee.

Het wordt een barre tocht door de wildernis met veel gevaar voor eigen leven. Het zijn uitputtende dagen voor iedereen. Tijdens hun tocht komen ze erachter dat iemand probeert hen dwars te zitten. Ook zijn er van tevoren al bedreigende e-mails geweest, maar Tim’s vader is vastbesloten dit jaar te slagen in zijn missie. Hij wordt begeleid door Nemeth, een man met ervaring die de wildernis op zijn duimpje kent. Ook Bob, een jager op Bigfoot, is van de partij, evenals Luciana met hond Daisy, die erop getraind is lijken op te sporen. Daarnaast doen er drie vrienden van Tim mee en als laatste Frankie.

De personages leren elkaar steeds beter kennen en ze ontdekken diverse geheimen van elkaar. Dat brengt hen in sommige gevallen dichter bij elkaar, maar er ontstaat ook wantrouwen naar elkaar toe. En dat maakt de sfeer grimmig, bijzonder als de voedselrantsoenen ‘s nachts vernietigd worden en er aanvallen worden gepleegd op sommige deelnemers. De centrale figuur in Een stap te ver is natuurlijk Frankie, zij probeert bij iedereen informatie los te peuteren. Dat psychologische spelletje wordt in de eerste helft van het boek beschreven, daarna komen er meer actiemomenten voor en wordt de spanning steeds verder opgejaagd.

Het wordt steeds moeilijker te overleven in dit onherbergzame gebied. Het is een tocht op leven en dood. Om dit te kunnen overleven zijn er allerlei tools nodig die ervaren survivallers nodig hebben tijdens hun tocht. Lisa Gardner heeft dat uitgebreid beschreven en uitgelegd. Dat maakt dat het verhaal op meerdere manieren interessant is om te lezen. Deze gegevens worden vooral in de eerste helft van het verhaal verteld, evenals de gesprekken die Frankie met ieder van hen voert. Dan voel je wel de spanning onderhuids aanwezig, echt spannend wordt het pas in het tweede gedeelte.

Een stap te ver voelt als het verslag van een barre tocht, maar toch hebben we hier te maken met fictie. Een intrigerend verhaal dat zeer beeldend verteld wordt door de auteur, zodat je van het begin tot het eind meeleeft met de haast onmogelijke tocht door deze woestenij. Als lezer word je met regelmaat op het verkeerde been gezet en op het eind wacht nog een verrassende en onverwachte plot.

Een stap te ver is een spannend verhaal met heel veel gruwelijkheden, waarin overleving een grote rol speelt. Een verhaal dat je steeds verder meeneemt en je niet meer loslaat. Om de vrouw Frankie Elkin nog beter te leren kennen is het aan te raden het eerste deel (Voordat ze verdween) over haar ook te lezen (en het liefst voorafgaand aan dit boek), dat geeft een zoveel duidelijker beeld van de drijfveren van Frankie. Hopelijk gaat Lisa Gardner snel verder met een nieuwe zaak waarin ook zij weer het hoofdpersonage is.

★★★★
Een stap te verTitel: Een stap te ver | Auteur: Lisa Gardner | Uitgeverij: Cargo | Categorie: thrillers | Verkrijgbaar als paperback, luisterboek en e-book | 416 pagina’s | ISBN13: 9789403165219 | Verkrijgbaar sinds: 7 maart 2023 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 7 april 2023 | Prijs: €22,99, luisterboek €15,99 en e-book € 13,99 | Online te bestellen via Bol.com

Cargo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.