De bende van Stinkhond


Stinkhond 1‘De bende van Stinkhond’ is het nieuwste deel van de populaire boekenserie van Colas Gutman over Stinkhond, een lelijke domme hond die ruikt naar sardientjes, eruitziet als een gerafeld tapijt, maar met een hart van goud en die samen met zijn boezemvriend Plattekat in een vuilnisbak woont.

Stinkhond neemt op een dag het besluit dat hij iets anders wil dan tikkertje spelen met Plattekat. Hij wil ook eens met een bal spelen, maar die hebben ze niet. Stinkhond zet dan zijn jarenlange vriendschap met Plattekat op de schop, gaat op zoek naar een eigen hondenhok i.p.v. een stinkende vuilnisbak en op zijn zoektocht stoot hij op de Bende van de Ponystrijders, waar hij zich maar al te graag bij aansluit. Vooraleer volwaardig lid te worden moet hij wel nog een test afleggen: een kat bijten.

Ondertussen treurt Plattekat om zijn vriend en besluit zich aan te sluiten bij de kattenbende van de Snorrekoppen. Het duurt uiteraard niet lang voor de bendes tegenover elkaar komen te staan. Hoe zullen de twee boezemvrienden reageren? Worden ze weer vrienden of…

De auteur bouwde het verhaal op in korte hoofdstukken in een prettige en grappige schrijfstijl. De humoristische dialogen tussen de verschillende personages brengen vaart in het verhaal. Ik denk wel dat de woordspelletjes voor sommige lezers net iets te ingewikkeld zijn en daarom kan het boek het beste samen gelezen worden met iemand die wat uitleg kan geven.

‘De bende van Stinkhond’ wordt zoals in de vorige boeken van Stinkhond en Plattekat versterkt met grappige gedetailleerde paginagrote en kleinere illustraties van Marc Boutavant. De expressieve uitdrukkingen op de gezichten van de personages hebben mij opnieuw gecharmeerd, aan het lachen gebracht en ze vergroten de ’lees’-beleving van het doelpubliek.
Dit boek is uitermate geschikt om uit voor te lezen en als voorlezer kun je heel wat van je fantasie kwijt om het verhaal bij te kleuren en bij de illustraties kunnen tig aantal begrippen zoals ‘zelfontdekking’ ‘boosheid’ ‘verdriet’ ‘angst’ ‘verwondering’ worden uitgelegd.

Het boek is uitgegeven in een goed in de hand liggend hardcoverformaat met op de binnenbladen van de boekomslagen verschillende afbeeldingen van hondenrassen. Deze kunnen door de voorlezer benoemd worden, waardoor kinderen in het dagelijkse leven heel wat hondensoorten zullen herkennen.

Het verhaal verveelde mij nooit en geregeld moest ik luidop lachen door de belevenissen van de personages. Ik heb van dit boek genoten en had te doen met goedgelovige Stinkhond en de bijdehante Plattekat die beiden een plaatsje in mijn hart hebben veroverd. Ik kan deze serie aan de beginnende lezers aanbevelen en ben er ook van overtuigd dat heel wat volwassenen van deze boeken zullen genieten. Zelf kijk ik reikhalzend uit naar hun volgende avonturen.

Voor het leuke grappige verhaal, voor de fijne illustraties waardeer ik dit boek graag met vijf sterren.

★★★★★
Stinkhond 1Titel: De bende van Stinkhond | Auteur: Colas Gutman | Illustrator: Marc Boutavant | Vertaalster: Sylvia Vanden Heede | Uitgeverij: Lannoo | Categorie: jeugdboeken – leren lezen | Verkrijgbaar als: hardcover en als e-book | 94 pagina’s | ISBN13: 9789401489720 | Verkrijgbaar sinds: 21 februari 2023 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 15 april 2023 | Prijs: € 12,99 | Te bestellen via: Bol.com

Lannoo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.