Spanning in de lucht


Spanning in de luchtHet beste wapen is je stem

Ray en Stevie zijn dikke vrienden en wonen bij elkaar in de buurt. Samen ondernemen ze veel dingen. Op een dag ontdekken ze een onbekend meisje in het kolenschuurtje bij Stevie in de tuin. Ze besluiten haar te helpen, maar moeten dat wel geheim houden, omdat Anna vertelt dat ze op de vlucht is voor mensen die haar willen vergiftigen. Tegelijkertijd speelt de dreiging van de Koude oorlog in de Cubacrisis. Iedereen is geobsedeerd door het nieuws daaromtrent en de kinderen lopen mee in een vredesdemonstratie. Als Stevie dan ook nog een familiegeheim ontdekt en Anna meer geheimen heeft dan ze aanvankelijk verteld heeft, zijn er genoeg ingrediënten voor deze spannende historische jeugdroman.

Emma Carroll schreef al meer boeken op het gebied van historische fictie. Ze weet er iedere keer een spannend verhaal van te maken met ongemerkt veel historische achtergrond die door kinderen goed te volgen is. In Nederland kennen we deze manier van schrijven van Thea Beckman. Er staan heel veel bestsellers op haar naam. In Spanning in de lucht krijgen we een relatief onbekende periode voorgeschoteld. De dreiging die er uitgaat van de Koude oorlog, is terdege aanwezig. Kinderen horen de verhalen van de volwassenen, uit het nieuws en via andere media.

Spanning in de lucht leest heel vlot, beschrijft de situatie voor kinderen heel duidelijk, maar is door het verloop van het verhaal toch niet angstaanjagend. Er wordt een gezonde dosis spanning opgebouwd. Op deze manier krijgen kinderen een goed tijdsbeeld van de periode in 1962. Door het spannende en onvoorspelbare verhaal dat erdoorheen is verweven, zullen kinderen het boek met moeite weg kunnen leggen.

De personages worden goed uitgediept. Het meeste aandacht is er voor de drie kinderen Ray, Stevie en Anna. Maar ook de andere personen spelen een cruciale rol. Het fanatisme dat van de gezichten van de kinderen af te lezen is tijdens de demonstratie, is duidelijk herkenbaar in het verhaal en maakt diepe indruk. Kortom, Spanning in de lucht is een een spannend boek voor kinderen van 10 jaar en ouder, dat veel achtergrondinformatie geeft. Dat haalt nergens de vaart uit het verhaal, maar blijft boeien en verrassen tot op het eind. Ook volwassenen zullen zeker onder de indruk zijn van dit intrigerende verhaal.

★★★★
Spanning in de luchtTitel: Spanning in de lucht | Auteur: Emma Carroll | Uitgeverij: Kok-Boekencentrum | Categorie: historische jeugdromans | Leeftijd: 10+ | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 272 pagina’s | ISBN13: 9789026625947 | Verkrijgbaar sinds: maart 2023 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 17-04-2023 | Prijs: € 18,99, e-book € 9,99 | Online te bestellen via Bol.com 

Kok Boekencentrum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.