Luikend


LuikendIntrigerende coming-outroman

Hoofdpersoon Hans is een vrouw die alles heeft wat haar hartje begeert, alleen is ze niet gelukkig. Ze bezoekt daarom een psychiater. Langzamerhand ontdekt ze zichzelf en haar behoeftes aan de hand van diep verdrongen herinneringen. Haar volmaakte leventje stort langzamerhand in elkaar, hoewel ze tegen alle gevoel in de schijn probeert op te houden voor haar man, haar kinderen en haar zussen.

Ingrid Kluvers (1949) is een veelzijdig auteur en journaliste. Ze schreef eerder non-fictieboeken, was hoofdredacteur van verschillende bladen en kwam uit met een aantal young-adultromans. Met Luikend heeft ze haar eerste roman voor volwassenen geschreven.

Luikend leest vlot, van het begin tot het eind volg je vol aandacht de strijd die Hans voert in haar leven. Al lang voordat ze zelf toegeeft wat haar ware identiteit is, weet je als lezer al waar het verhaal naar toe gaat. Dat maakt het echter niet minder interessant om het boek te lezen. De worsteling van Hans grijpt je bij de keel, je blijft constant betrokken bij haar wel en wee. In flashbacks leren we ook haar jeugd kennen, die een cruciale rol heeft gespeeld in haar latere leven. En zeker omdat haar jeugd niet gemakkelijk was, begrijp je goed dat Hans haar gevoelens later bagatelliseert, ze heeft immers alles wat ze verlangt. Waarom is ze dan toch niet gelukkig?

De personages zijn goed uitgediept voor zover ze een rol spelen in het leven van Hans. Ze worden duidelijk neergezet. Maar vooral de worsteling van Hans wordt bijzonder goed beschreven, zeker als je beseft dat deze roman zich al afspeelt in de vorige eeuw, toen er nog veel meer taboes waren op homoseksualiteit. Er werd niet openlijk over gesproken, wat de strijd van Hans nog meer verdiept.

Luikend (een prachtige titel) is een intrigerende roman over geaardheid in een wereld waar daarvoor weinig plaats was. Een volwassen vrouw onderzoekt haar leven en komt langzamerhand steeds dichter bij haar eigen kern. Een aanrader!

★★★★
LuikendTitel: Luikend | Auteur: Ingrid Kluvers | Uitgeverij: Lebowski Publishers | Categorie: literaire romans | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 352 pagina’s | ISBN13: 9789048866847 | Verkrijgbaar sinds: maart 2023 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 29 april 2023 | Prijs: paperback €22,99, e-book €9,99 | Online te bestellen via Bol.com

Lebowski logo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.