Café Noir


Cafe NoirEen spirituele roman gebaseerd op autobiografische gebeurtenissen

Richard Hoofs is huisarts, acupuncturist en coach. Hij publiceert medische artikelen en recensies. Bovendien heeft hij zelf enkele boeken geschreven, waaronder Café Noir, een spirituele roman, die voor de eerste keer uitgegeven werd in 2015 en bij uitgeverij Obelisk opnieuw het levenslicht zag in 2022. Het boek is opgedragen aan zijn vriend Evert, die in 2006 overleden is.

Café Noir is een bijzonder verhaal over drie personen die nauw met elkaar verbonden zijn. Esther Zuidema is een betrokken journaliste, zij is de vriendin van Thomas Voortman, een kunstzinnig fotograaf. Jason de Ridder is plastisch chirurg, erg op zijn carrière gericht en de beste vriend van Thomas, al vanaf hun vroege jeugd. Esther en Jason zijn niet bijzonder op elkaar gesteld, maar ze gedogen elkaar door hun liefde en vriendschap voor Thomas. Ze komen regelmatig bij elkaar in Café Noir, een ontbijtcafé in Utrecht.

Elk van de drie personen leeft in een eigen wereld. Vooral Thomas is erg bezig met zijn spirituele groei en past zijn hele leven daarop aan, tot hij volledig daarin doorslaat en een dramatische beslissing neemt. Dit heeft verregaande gevolgen voor ieder van hen en de wending die het verhaal neemt, is onvoorspelbaar.

Café Noir is opgebouwd rond de 22 kaarten van de grote arcana van het Rider-Waite-tarotspel. Bij ieder hoofdstuk wordt een van de kaarten (in volgorde) afgebeeld met een paar trefwoorden die van toepassing zijn op de kaart en op de inhoud van het desbetreffende hoofdstuk. Zo wordt het verhaal op een manier verteld, die het verloop van diverse gebeurtenissen in het leven van de drie vrienden illustreert.

Het boek leest als een roman, maar bevat voelbaar diepe levenswijsheden, die gestoeld zijn op liefde en vriendschap en wat werkelijk van belang is in het leven. Van personen die gericht zijn op eigen gewin, veranderen zij door meerdere ingrijpende gebeurtenissen in bewuste mensen. Zij leiden een bestaan dat geleefd moet worden omdat het hun levensbestemming is. Het lot heeft beslist en alleen door het hart te volgen kan het ware geluk gevonden worden.

Café Noir is een spirituele roman die je diep raakt door de herkenbaarheid van de personen. Zij ontkomen niet aan hun strijd in dit leven. De gebeurtenissen zijn geschreven op een indringende en inspirerende manier, die blijft boeien tot de laatste pagina. Richard Hoofs eindigt het boek met twee bijlagen, waarin hij de donkere nacht van de ziel beschrijft en een uitleg geeft over tarotkaarten. Al met al is Café Noir een indrukwekkend verhaal over levensbestemming en de verbinding daarmee. En alleen door verbonden te zijn met je diepste kern kom je tot vervulling in je leven, een prachtige boodschap in dit boek.

★★★★★
Cafe NoirTitel: Café Noir | Auteur: Richard Hoofs | Uitgeverij: Obelisk | Categorie: spirituele romans | Verkrijgbaar als paperback | 208 pagina’s | ISBN13: 9789464610543 | Verkrijgbaar sinds: november 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 1 mei 2023 | Prijs: €23,99 | Online te bestellen via Obelisk Boeken.
Obelisk nieuw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.