De opa van Zhé is de beroemde professor S. Hij weet alles over het brein. Als uitvinder probeert hij belangrijke uitvindingen te doen, die invloed hebben op het brein. Zijn nieuwste uitvinding is de breinbril. Hiermee kun je in de hersenen van iemand anders kijken. Wanneer Zhé dit vertelt aan haar nieuwe klasgenoot Tycho, gelooft hij haar niet, “mijn benen doen het dan misschien niet meer, maar met mijn hersenen is niets mis!”
Tycho is een talentvolle rolstoeltennisser. Wanneer hij erachter komt dat Zhé de waarheid vertelde over haar opa, nodigt hij haar en haar vriend Brian uit om bij de tennistraining te komen kijken. Ze zijn onder de indruk van hoe goed Tycho is. Maar wanneer ze onder het kijken over de breinbril praten, valt het Zhé opeens op dat er wel een heel vreemde man achter hen zit mee te luisteren. De uitvinding van opa mag natuurlijk niet in verkeerde handen vallen, want dan zouden er wel eens heel nare dingen kunnen gebeuren! Wanneer Professor S wordt ontvoerd en de breinbrillen worden gestolen, moeten Zhé en Brain proberen erachter te komen wat er met hem is gebeurd. Zo komen ze opnieuw in een heel spannend avontuur terecht!
Erik Scherder is hoogleraar neurowetenschapper. Hij is gespecialiseerd in het brein. Wat hem onderscheidt van vele andere neurowetenschappers is de manier waarop hij zijn kennis aan de “gewone” mens kan overbrengen. Dit doet hij in eenvoudige taal en met heel veel enthousiasme. Met dit enthousiasme wil hij zijn kennis nu ook aan kinderen overbrengen. Daarom heeft hij samen met Fred Diks de kinderboekenreeks rondom professor S geschreven. Fred Diks is onder andere bekend geworden door zijn kinderboekenserie Koen Kampioen, meester Bas en de Kameleon. Professor S en de gestolen breinbril is het tweede deel in deze interessante serie. Eerder verscheen Professor S en de verslaafde koning. Je kunt de boeken los van elkaar lezen, maar als je echt alles over je brein wilt weten, kun je het beste bij deel 1 beginnen.
Het boek is als volgt opgebouwd:. Zhé, Brain en hondje Pavlov nemen je mee op avontuur. Tussendoor wordt je van alles over de werking van het brein uitgelegd. Aan de hand van duidelijke, kleurrijke illustraties van Mariëlla van de Beek worden de hersenen duidelijk uitgelegd. Maar Mariëlla heeft er ook voor gezorgd dat het verhaal voorzien is van kleurrijke illustraties. Je begint dus met een hoofdstuk te lezen, daarna volgt er een stukje uitleg vol interessante hersenfeitjes. Dan wordt het hoofdstuk afgesloten door een waanzinnige truc, weetje of raadsel.
Voor deze recensie wil ik graag eerst het verhaal beoordelen. Ik heb dit boek samen met mijn zoon (13) gelezen. Wij vonden het verhaal erg leuk. Het zit vol onvoorziene wendingen wat het verhaal onverwachts en spannend maakt. Wel is het soms een tikkeltje ongeloofwaardig.
Robbert: “Wanneer je jezelf hebt opgesloten voor een inbreker op de wc, dan app je toch niet naar je kleindochter voor hulp? Dit stukje vond ik wel een beetje vreemd. Maar ik weet eigenlijk ook niet wat ik zou doen hoor.”
Het is prettig geschreven en leest daardoor vlot door. Wij vinden het goed dat een van de hoofdrollen is gegaan naar een jongen in een rolstoel. Het komt niet heel vaak voor dat iemand in het boek een handicap heeft. Voor jongeren die zelf in een rolstoel zitten, is het denk ik extra leuk om te lezen, omdat ze zichzelf in het verhaal kunnen herkennen. Dat Tycho ook nog eens zo succesvol is in tennis, laat zien dat het voor iedereen mogelijk is om je dromen werkelijkheid te laten worden.
Dit brengt mij nu bij de beoordeling van de hersenfeitjes. Tycho heeft een dwarslaesie. Maar wat is dat nu precies? Aan de hand van kleurrijke illustraties wordt uitgelegd hoe een dwarslaesie ontstaat en welke soorten er zijn. Ook wordt er ingegaan op mogelijke therapieën. Maar er worden nog heel veel andere hersenfeitjes uitgelegd die over heel andere onderwerpen gaan.
Robbert: “Ik vind de hersenfeitjes erg leerzaam. Ze zijn duidelijk uitgelegd. Vooral door de tekeningen snap ik het beter. Maar er staan zoveel verschillende dingen in, dat kan ik nooit onthouden allemaal!”
Hier ben ik het helemaal mee eens. Bij het dichtslaan van Professor S. en de gestolen breinbril kan ik wel een aantal feitjes terug vertellen, maar zeker niet alles en ook niet meer hoe het nu precies in je hersenen eraan toe gaat. Dit is een boek dat je zeker er nog eens bij pakt, wanneer een onderwerp voorbijkomt in het dagelijks leven of op school. Dan kun je op een eenvoudige manier even teruglezen hoe het ook alweer zat. Je hebt dus je hele leven iets aan dit boek.
Ben je op zoek naar een uniek boek met een leuk en spannend verhaal en waarin je ook nog eens van alles over de werking van je hersenen te weten kunt komen? Vind je het interessant om erachter te komen hoe je brein werkt of wil je nog eens iets terug zoeken? Ben je tussen de 9 en 99 jaar oud? Dan is dit een boek voor jou!
★★★★★
Titel: Professor S. en de gestolen breinbril | Auteur: Erik Scherder en Fred Diks | Illustrator: Mariëlla van de Beek | Uitgeverij: Volt | Categorie: jeugdboeken | Verkrijgbaar als: hardcover en luisterboek | 197 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789021420776 | Verkrijgbaar sinds: 17 september 2020 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 3 mei 2023 | Prijs hardcover: €15,99, luisterboek: €12,99 | Online te bestellen via Bookspot, Bruna en Bol.com