Echo


EchoHet young adult verhaal Echo speelt zich af in een mogelijke toekomst. Een toekomst waarbij het hebben van tenminste één Echo (A.I. of robot) eerder gewoon is dan een uitzondering. Audry’s vader denkt daar echter heel anders over. Hij ziet Echo’s als een bedreiging en probeert ze zolang mogelijk uit zijn huishouden te weren. Hij maakt er naar de buitenwereld ook geen geheim van dat hij tegen Echo’s is, waardoor hij lijnrecht tegenover zijn broer komt te staan die een van de grootste leveranciers is van Echo’s. Wanneer door toedoen van een Echo Audry’s leven volledig op zijn kop komt te staan, kan zij niet langer ontkennen dat haar vader gelijk had: Echo’s zijn gevaarlijk. Maar dan ontmoet ze Daniël….

Auteur Matt Haig (1975) schreef al diverse boeken voor volwassenen en kinderen. Echo is zijn eerste young adult boek, hoewel hij het boek zelf liever niet in een hokje had geplaatst. Voor Matt Haig is het leven met angsten en depressies niet vreemd. Het lijkt erop dat hij zijn persoonlijke ervaringen daaromtrent door heeft gegeven aan zijn personages, waardoor zijn personages vrij realistisch overkomen. Eerder las ik van deze auteur het boek Middernachtbibliotheek. Hoewel beide boeken nauwelijks met elkaar te vergelijken zijn, wil ik je ze beide aanraden. Het maakt daarbij niet uit of je nu 15 bent of 88.

Echo is een scifi-verhaal dat impact maakt. Het laat de lezer nadenken over A.I. en over wat de mensheid nu daadwerkelijk onderscheidt van machines. Matt Haig neemt je al lezende mee naar een fictieve (doch heel goed mogelijke toekomstige…) wereld. Het verhaal wordt grotendeels beleefd door de ogen van hoofdpersonage Audry. Later krijg je ook zo nu en dan een inkijkje in de gedachtegang van Daniël.

Echo is een avontuurlijk verhaal dat vrij gemakkelijk wegleest. De kracht van het intrigerende verhaal ligt vooral bij het feit dat dit boek exact komt op een moment dat de mogelijke gevaarlijke gevolgen voor nu (maar vooral in de nabije toekomst) van A.I. aan het licht komen.

★★★★
EchoTitel: Echo | Leesfragment | Auteur: Matt Haig | Uitgeverij: Moon | Categorie: young adult, sciencefiction | Verkrijgbaar als: paperback en e-book | 344 pagina’s | ISBN13: 9789048865826 | Verkrijgbaar sinds: 13 september 2022 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 6 mei 2023 | Prijs: €19,99 en e-book €4,99 | Online te bestellen via: Bookspot, Bruna en Bol.com

Moon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.