De magie van opruimen


De magie van opruimenHeb je zin in een opgeruimd huis waarin je alles heel gemakkelijk kunt vinden, omdat alles een eigen plekje heeft? Maar vind je het moeilijk om dit voor elkaar te krijgen? Dan biedt dit boek uitkomst! Karen de Meyer helpt je werkelijk alles op een duurzame manier op te ruimen. Ze slaat hierbij geen plekje in huis over. Zo creëer je samen met haar stapje voor stapje structuur, routine en rust in je dagelijkse leven, zelfs wanneer je pubers in huis hebt!

Iedereen en elk gezin is anders. Het is onmogelijk om een boek te schrijven over hoe iedereen op dezelfde manier zijn huis opruimen moet organiseren. Toch is het Karen de Meyer gelukt om door middel van heel veel tips en tricks te geven een boek te maken dat bij iedereen kan werken. Je kunt er precies uithalen wat jij nodig hebt.

Met een puber en een 7-jarige in huis kan het bij mij soms best wel eens een rommeltje zijn. Dan struikel ik beneden over de lego of de poppen en boven over de neergegooide was. Dit boek leek mij dan ook DE uitkomst voor mijn gezin en de behoefte aan een opgeruimd huis.

Toen ik De magie van opruimen in handen had, werd ik er gelijk blij van. Door erdoorheen te bladeren zag ik al een heleboel verschillende foto’s met tips waarmee ik al gelijk een idee kreeg over het resultaat. Daarna ben ik erin gaan lezen. De eerste hoofdstukken zaten vol tips over hoe je het aan kunt gaan pakken. Daarin vond ik de tip over ontspullen, waarbij je onnodige waardeloze spullen, die je bijvoorbeeld zelf ook had gekregen, het beste gewoon kunt wegdoen in plaats van weggeven. Ik ben namelijk erg van het weggeven, maar de zin “want dan zadel je iemand anders op met jouw rommel” heeft mij wel aan het denken gezet.

Daarna ben ik ook aan het opruimen geslagen. Ik ben begonnen met de voorraadkast. Want het is inderdaad zo dat het ene moment alles nog netjes staat en voor je het weet het er een rommeltje is. Maar met behulp van de tips uit dit boek is het gelukt alles uit te zoeken en te reorganiseren. Het is toch wel heel fijn om te weten wat je in huis hebt!

Al gauw heb ik een open speelgoedkast vervangen voor een deels gesloten kast. Hierdoor is er veel meer rust in huis gekomen. En veel meer groen, want ik heb gelijk de tip voor meer groen in huis uitgevoerd en ik vind het zelfs gezelliger nu.

Wat ik, naast alle bruikbare tips, ook zo fijn vind aan dit boek, is de manier waarop het geschreven is. Achterin het boek staat een register, waardoor je zo de juiste pagina kunt terugvinden wanneer je tegen een opruimprobleem aanloopt.
Elk hoofdstuk heeft een zelfde aanpakmethode: visualiseren, voorbereiden, verzamelen en sorteren, selecteren, organiseren en weggooien. Eigenlijk is het deze herhaling die, wanneer je hem consequent toepast, werkt. Tussendoor lees je dan heel veel eigen ervaringen van Karen. Hierdoor voelt ze heel persoonlijk aan, alsof ze je eigen opruimvriendin is geworden.

Mijn dochter heeft bijvoorbeeld heel veel knutselspullen. Deze hebben we (op het visualiseren na, want ik ga liever gelijk aan de slag) opgeruimd volgens deze methode. In haar hoofdstuk stelt ze ook de vraag of je meerdere hobby’s hebt en of het wel realistisch is om ze te behouden. Zo had Karen zelf een intensieve naaicursus gedaan, maakte zelfs een trouwjurk voor een vriendin, maar door de komst van haar kinderen had ze geen tijd meer voor deze hobby met het gevolg dat ze er afscheid van had genomen. Ik vond deze persoonlijke stukjes steeds zo eerlijk en herkenbaar. Dat maakte het net even extra leuker om te lezen.

Ook staan er heel veel eco-tips in het boek. Deze vallen lekker op door het groene lettertype. Van sommige tips had ik nog nooit gehoord, zoals furoshiki, Price per wear of LastSwab (herbruikbare wattenstokjes). Maar of ik deze laatste ook ga gebruiken….eerlijk gezegd moet ik er niet aan denken!

Ben je ook toe aan een opgeruimd huis en sta je open voor ecologische tips? Dan is dit boek zeker een aanrader! Of het ook gaat helpen met de “puberwas”, dat denk ik niet, maar voor de rest zal het je zeker motiveren tot ontspullen en opruimen! Ik waardeer het boek op 5 sterren.

★★★★★
De magie van opruimenTitel: De magie van opruimen | Leesfragment | Auteur en fotografie: Karen De Meyer | Uitgeverij: Horizon | Categorie: hulpboeken, huishouden | Verkrijgbaar als: paperback en e-book | 272 pagina’s met foto’s | ISBN13: 9789464101614 | Verkrijgbaar sinds: 8 maart 2022 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 9 mei 2023  | Prijs paperback: €23,99 en e-book: €9,99 | Online te bestellen via: Bookspot, Bruna en Bol.com

Horizon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.