Goed genoeg ouderschap


Goed genoeg ouderschapVoor aankomende en kersverse ouders gaat een nieuwe wereld open. Ze worden gebombardeerd met tips, die niet zelden tegenstrijdig zijn. Wat werkt wel en wat niet? Het boek Goed genoeg ouderschap geeft je hier inzicht in. Ook als je al langer ouder bent, kan dit boek je waardevolle inzichten geven. 

Het boek is geschreven door Alain de Botton, filosoof en oprichter van The School of Life. Alain heeft al eerder zelfhulpboeken geschreven, zoals ‘Hoe overleef ik de moderne wereld?’

Het boek bestaat uit negentien hoofdstukken met verschillende lessen, zoals lessen in relaties. Het is erg fijn dat je zelf kunt kiezen met welk hoofdstuk je begint.

Het boek begint met een sterk standpunt: hedendaags zouden nog steeds veel mensen kinderen krijgen vanwege de druk door de maatschappij. Het boek is opgedragen aan mensen die echt zelf kinderen willen.

Ik geloof echter dat ook voor kinderloze mensen dit boek waardevol kan zijn voor bijvoorbeeld de omgang met neefjes en nichtjes.

Je krijgt bijvoorbeeld antwoord op hoe je moet omgaan met verdriet van kinderen over ‘kleine dingen’. Ook leer je hoe je moet omgaan met hun eeuwige nieuwsgierigheid.

Bereid je voor op verrassende inzichten. Het ‘verwennen’ van kinderen zou ervoor zorgen dat kinderen opgroeien tot zelfstandige volwassenen. Goedbedoelde woorden van ouders tegen kinderen, zoals ‘houd je groot’, worden volledig onderuitgehaald. Het zou zelfs kinderen traumatiseren.

Het boek bestaat grotendeels uit theorie en bevat een aantal praktische tips, zoals een lijstje bijhouden met openstaande vragen van je nieuwsgierige kind. Zo zou je de creativiteit van het kind stimuleren. Er worden ook regelmatig vergelijkingen gemaakt met verhalen, zoals verhalen over de Oude Grieken. Toch denk ik dat meer praktische handvatten waardevol zouden zijn.

Je wordt ook bewust gemaakt van de verwachtingen die we hebben van kinderen. Zo moet een baby regelmatig lachen en moet de kindertijd ‘makkelijk’ en ‘zonnig’ zijn. Volgens Alain is een goede jeugd niet een vrolijke jeugd, maar een jeugd waarin het kind echt kind kan zijn en zijn gevoelens mag uiten.

Het boek Goed genoeg ouderschap is zeker leerzaam. Maar onthoud: elk kind is anders, dus onderzoek vooral wat je wel en niet kunt gebruiken van dit boek. Lees ook andere boeken en leer van andere ouders. Iets wat ik mis, is waarop Alain zijn theorieën baseert. Concluderend is het boek het lezen zeker waard en kan het je ook nuttige inzichten geven over je eigen opvoeding.

★★★★
Goed genoeg ouderschapTitel: Goed genoeg ouderschap | Leesfragment | Auteur: Alain de Botton | Uitgeverij: Atlas Contact | Categorie: Opvoeding | Verkrijgbaar als: paperback en e-book | 184 pagina’s | ISBN13: 9789045047379 | Verkrijgbaar sinds: 4 april 2023 | Recensent: Claire Orth | Datum recensie: 24 mei 2023  | Prijs: €21,99 en e-book €13,99 | Online te bestellen via Bookspot, Bruna en Bol.com

Atlas Contact logo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.