Wat speelt hier? Laat de onderstroom spreken


Wat speelt hierBen je begeleider van een veranderproces op je werk en merk je dat er in je team vaak weerstand is? Dan is het boek Wat speelt hier? zeker een aanrader! Dit boek geeft begeleiders, leidinggevenden en teamleden praktische handvatten bij veranderprocessen.

De auteurs zijn de psycholoog en bedrijfskundige Arend Ardon en organisatie-psycholoog en (systemisch) leiderschapscoach Cynthia van der Zwan. Ze zijn beide aangesloten bij The Change Studio, een organisatie die leiders helpt onbekende wegen te verkennen. Dit is Cynthia’s eerste boek. Arend heeft meerdere boektitels op zijn naam, zoals Ontketen vernieuwing.

Het boek begint met uitleg over sociale systemen en de onderstroom. De onderstroom is niet fysiek zichtbaar, maar wel voelbaar. Het zijn zaken die zich niet laten oplossen met logische interventies. Met sociale systemen wordt een groep individuen bedoeld die met elkaar in interactie zijn, zoals afdelingen en teams. Elk sociaal systeem heeft eigen (on)geschreven regels, normen en waarden.

Het boek Wat speelt hier? geeft handvatten hoe je complexe zaken kunt oplossen door ernaar te kijken met een ‘systemische’ bril.  Zo krijg je inzicht in processen die je wel ervaart, maar niet begrijpt.

Het boek bestaat uit zeven verschillende hoofdstukken die door de systemische bril worden bekeken. Alle hoofdstukken bestaan uit vaste elementen, zoals een korte praktijksituatie en een systemische oefening.

Ook wordt er inzicht gegeven in welke overeenkomsten er zijn tussen familiesystemen en organisatiesystemen. Dit vind ik zeer waardevol, omdat hierdoor bepaald gedrag beter begrepen kan worden.

Deze vaste volgorde van elementen maakt het boek gestructureerd en praktisch. Per hoofdstuk staan er systemische vragen die je zou kunnen stellen bij vergelijkbare situaties. Dit maakt het makkelijker om de theorie toe te passen in de praktijk. Een ander groot voordeel is dat je hoofdstukken kunt overslaan die je (op dit moment) niet aanspreken.

De auteurs hebben bewust een selectie van bruikbare handvatten en inzichten gekozen en zo praktisch mogelijk beschreven. Dit vind ik zeker gelukt!

Het laatste hoofdstuk gaat over de rol van de begeleider bij veranderprocessen en hoe de begeleider onderdeel is van de onderstroom. Dit hoofdstuk is tevens weer heel praktisch, door de stapsgewijze uitleg hoe je oog krijgt voor de onderstroom.

Ik vind het een zeer waardevol boek voor leidinggevenden en begeleiders van veranderingen. Wel zou ik adviseren om nog een boek te lezen over systemen als dit nieuw voor je is. Zo kun je beter het boek begrijpen en de theorie in de praktijk toepassen. Hierdoor geef ik het boek 4 sterren.

★★★★
Wat speelt hierTitel: Wat speelt hier? Laat de onderstroom spreken | Leesfragment | Auteurs: Arend Ardon en Cynthia van der Zwan | Uitgeverij: Boom | Categorie: Managementboeken | Verkrijgbaar als: hardcover | 176 pagina’s  | ISBN13: 9789024455911 | Verkrijgbaar sinds: 8 mei 2023 | Recensent: Claire Orth | Datum recensie: 27 mei 2023 | Prijs: €24,95 | Online te bestellen via: Bookspot, Bruna en Bol.com

Uitgeverij Boom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.