Gastrecensie Etta Versteeven: Lieve Amy is het thriller debuut van de in 1967 in Californië geboren Helen Callaghan, groeide op in de VS en in Engeland. Ze werkte eerst als boekverkoper in Londen. Daarna studeerde ze archeologie aan de Cambridge University. Nu werkt ze als zelfstandig ondernemer in de IT en woont ze in Cambridge.

Lieve Amy speelt zich ook af in Cambridge. Het verhaal begint met de boze puber Katie Browne, druk met inpakken van haar rugzak en haar ontvoering. Daarna gaat het over de 30jarige in scheiding liggende lerares op het elitaire St. Hilda’s en tevens columnniste van Lieve Amy van de Examiner Margot Lewis. Op een dag ontvangt zij een, in kinderlijk handschrift geschreven, brief gericht aan lieve Amy, waarin staat dat de schrijfster ervan is ontvoerd en gevangen wordt gehouden in een kelder ondertekend met Bethan Avery maar wie is Bethan Avery? Op de één of andere manier raakte de brief haar en gaat Margot op onderzoek uit en ontdekt dat Bethan als tiener in de jaren negentig was verwenen maar de brief was een dag eerder in Cambridge gepost. Het leven van Margot Lewis is niet over rozen gegaan gezien het feit dat zij pillen slikt tegen depressies en de op handen zijnde scheiding van haar bijna ex man Eddy.
Dan gaat het verhaal terug naar Katie en haar ontvoerder Chris. Chris is verliefd op Kathie en denkt dat zij ook op hem is maar dat gebeurt alleen maar in zijn hoofd, Katie is doodsbang voor hem en op een avond nadat zij weer bij bewustzijn is gekomen in de kelder waar zij wordt vastgehouden ontdekt Katie gekrast in de vloer de tekst: 12-1-1998 Bethan Avery.
Tijdens de zoektocht ontdekt Margot Lewis steeds meer over Bethan Avery maar ook over haarzelf.

Het boek begint met het citaat uit Ovidius Tristia; Bene qui latuit, bene vixit. Goed geleefd heeft hij die in het verborgene leefde, maar of dat ook zo is?

Voor een debuut is deze literaire thriller ontzettend goed opgebouwd, spannend en intregerend tegelijk en is moeilijk weg te leggen en goed te vergelijken met de schrijvers van de Nicci French boeken.
Ik heb ervan genoten.

Gastrecensie Wilma Hartman:
Ik mocht het e-book lezen en zag op het plaatje de voorkant van het boek, een afbeelding van een verkreukeld briefje. Het zag er oud en lelijk oud maar maakte mij ook wel nieuwsgierig. De proloog begon heel spannend het verhaal van puber Katie die het helemaal heeft gehad met haar stiefvader en besluit weg te lopen. Het regent en is koud. Ze hoopt bij haar eigen vader onderdak te krijgen maar hij neemt de telefoon niet op….

De proloog eindigt met:
“Ze draait zich met een ruk om, maar niet snel genoeg. Sterke, knoestige armen schieten met een choquerende intimiteit om haar middel en haar nek, en forceren haar hoofd achterover. Een grote ruwe hand bedekt haar mond.‘O, Katie,’ fluistert hij. Zijn hete adem strijkt over haar verkleumde wang en ze probeert te gillen, zich los te wurmen. ‘Jammer van die valse start.”
Kortom een spannend begin, het eerste hoofdstuk is dan een beetje een domper. Dat begint met
“Ik heb altijd iets met eksters gehad”

Het hele eerste hoofdstuk hoor je niets meer over Katie en zie je ook geen enkel verband. Het maakte wel dat ik door wilde lezen. Langzaam wordt er steeds meer onthuld. Het tweede hoofdstuk gaat over de lerares Margot. Zij is lerares op een instituut met een goede naam en heeft daarnaast een rubriek in de plaatselijke krant onder de naam Lieve Amy. Dat verklaart de titel. Zij ontvangt op een gegeven momen een brief van ene Bethan. Het blijkt dat zij al heel lang geleden verdwenen is en nooit terug gevonden. Als Margot brieven blijft ontvangen en op onderzoek gaat ontdekt ze hele vreemde dingen. Waarom lijkt de zaak in de doofpot gestopt? Margot wordt vaak niet serieus genomen met haar depressieve klachten en medicijn gebruikt en de op handen zijnde scheiding. Deze mix en afwisseling inde verschillende hoofdstukken tussen Katie en Margot maken het tot een spannende mix die je niet weg kan leggen.

Heleen Callaghan is geboren in Californië en groeide op in de VS en Engeland. Ze heeft archeologie gestudeerd en proef daar wel wat van terug in haar boeken. Ze woont op dit moment in Engeland en is werkzaam in de IT sector. Wat me wel verbaast dat ze een aantal jaren geleden met dit mooie debuut komt en daarna is het stil geworden. Heel erg jammer volgens.

Titel: Lieve Amy
Auteur: Helen Callaghan
Uitgeverij: Ambo|Anthos
Categorie: thrillers
Pagina’s: 336
Uitvoering: paperback
ISBN13: 9789026334207
Verkrijgbaar vanaf: augustus 2016
Datum recensies: 04-01-2018 & 14-01-2018
Gastrecensenent: Etta Versteeven & Wilma Hartman
Prijs: €19,99
Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.