Lichtmetaal


LichtmetaalOorzaak en gevolg

Na het ontstaan van de Maur hadden de bewoners van Metis Bidenk even de tijd nodig om aan de plotseling ontstane hoogte in hun landschap te wennen. Inmiddels lijkt alles weer tot rust te zijn gekomen, wat echter al snel een vergissing blijkt te zijn.

Niet alleen Metis Bidenk, maar de hele Natie staat aan de vooravond van een nog veel grotere verandering. Want kleine ontdekkingen en handelingen brengen, soms onbewust, nieuwe ideeën maar ook onstabiele situaties aan het licht.

“Hij haalt zijn neus op. Door zo’n kleinigheid laat hij zich tegenwoordig niet meer tegenhouden. Hij heeft wel vaker moeten improviseren. Zijn reflexen hebben zich de laatste tijd voldoende ontwikkeld dat hij er in dit soort situaties op durft te vertrouwen.” – Olivier Sted

Opnieuw roert het dierenrijk zich en ontstaan er door het grondwerk van de Albino’s uitdagingen die zorgen dat samenwerking van groot belang wordt. Welke veranderingen staan de bewoners van de Natie deze keer te wachten.

Lichtmetaal is het tweede deel van de De bergbouwers van Metis Bidenk trilogie van Olivier Sted.

In Lichtmetaal lees je onder andere opnieuw over de onbedoelde consequenties van het grondwerk, dat de Albino’s door de hele Natie heen uitvoeren. De bewoners worden geconfronteerd met de problemen en gevaren van het te veel bewerken van de aarde en moeten naarstig op zoek naar oplossingen die misschien niet eens toereikend zijn. Dit onderwerp is in het leven van tegenwoordig eigenlijk ook best relevant, wat maakt dat je in staat wordt gesteld om je in te voelen in de ontstane situatie.

Olivier Sted geeft de lezer wederom de gelegenheid om mee te kijken met een aantal bekende, minder bekende en nieuwe personages en creëert daarmee ook nu weer een breed perspectief. De auteur heeft de personages redelijk gelijkwaardig gehouden. En omdat geen van de karakters er echt bovenuit steekt, voelde ik bij geen van hen een hele sterke verbinding, maar bleef het wel bij allemaal even leuk om met ze mee te mogen kijken.

Net als bij het eerste deel van de serie kabbelt Lichtmetaal rustig vooruit en zijn er in de weg naar het einde geen enorme gebeurtenissen verwerkt. Het boek bestaat echt uit kleine momenten die leiden naar belangrijke momenten later in het verhaal. Voor mij persoonlijk hadden er in het begin wel wat grotere uitspattingen mogen zitten, zodat de spanningsboog daar ook wat strakker zou hebben gestaan en het verhaal meer, of eerder, echt in beweging zou zijn gekomen. Daarentegen zorgt de gedegen opmaat wel voor kennis en begrip, wat zeker tegen het einde goed van pas komt.

Lichtmetaal is wat mij betreft een verhaal van actie en reactie, van oorzaak en gevolg en van transformatie en verandering. Een verhaal waarin merkbaar is dat, net als in het leven, elke handeling een rimpeling kan veroorzaken en dat het teweegbrengen van te veel rimpelingen grote gevolgen kan hebben. Dit tweede deel van de De bergbouwers van Metis Bidenk trilogie van Olivier Sted krijgt, net als deel één, 3.5 sterren van mij.

★★★
LichtmetaalTitel: Lichtmetaal | Serie: De bergbouwers van Metis Bidenk trilogie – deel 2 | Auteur: Olivier Sted | Uitgeverij: Zilverbron | Categorie: fantasy | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 345 pagina’s | ISBN13: 9789463084017 | Verkrijgbaar sinds: maart 2021 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 09-07-2022 | Prijs: €18,95 en e-book €7,99 | Bestellen

Zilverbron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.