Samen met haar oom vertrekt Neara naar de stad Ravacur, waar hij als belastinginner gaat werken. Een stad waarvan hoge welvaart verwacht wordt. Neara hoopt op een goede toekomst nu ze samen met haar oom naar de stad toetrekt. Al snel komt ze erachter dat de Ravacur helemaal niet zo’n beste stad is als gedacht. De Rijksmeester Bernand is een leider die alleen over zijn eigen rijkdom nadenkt en zich alles toe-eigent. De inwoners van de stad krijgen bijna niets en dat terwijl er een strenge winter heerst.
De inwoners worden verplicht om een muur van ijs onder barre omstandigheden te bouwen. Neara trekt de rechtvaardigheid gelijk in twijfel, terwijl ze om zich heen steeds meer hoort over Orton, de naam van de stad die het ooit in het verleden geweest is. Ze ontmoet mensen die terug verlangen naar hoe het vroeger was. Vira is daar een van. Het meisje denkt dat Neara de redding van de stad zal zijn, als ze ziet dat ze tijdens een vernietiging van de beelden een voorwerp beschermt. Dan is er nog de broer van Vira, Firan, een rebel die meer geheimen met zich meesleept dan hij zou moeten verdragen. En Déno, een mysterieuze jongen die verbannen is uit de stad. Hoe meer Neara betrokken raakt bij de inwoners, hoe meer de gevolgen van haar keuzes haar beïnvloeden. Heeft Neara de juiste keuze gemaakt om samen met haar oom naar Ravacur te komen?
Muren van ijs bestaat uit een dikke zeshonderd bladzijdes. Je hebt dus heel wat uren leesplezier van dit boek. Het aantal bladzijdes kan sommige lezers enigszins ontmoedigen om het verhaal te gaan lezen. Ik kan je vertellen dat Muren van ijs het waard is en je zo door de vele bladzijdes heen vliegt. De korte hoofdstukken die afgewisseld worden van perspectief van de vier hoofdpersonages wekken de nieuwsgierigheid van de lezer. Voor je het weet is het verhaal afgelopen en verlang je naar een vervolg.
De vier hoofdpersonages zijn allen tot in de puntjes uitgewerkt en hebben een eigenzinnige persoonlijkheid. Door de hoofdstukken af te wisselen met deze personages ontdek je steeds meer. In het begin kunnen enkele andere personages nogal verwarrend overkomen. Als lezer heb je nog niet gelijk door wie precies wie is. Zeker omdat meerdere namen in het verhaal op elkaar lijken, haal je ze weleens door elkaar.
Wat wel een nadeel kan zijn voor bepaalde lezers, is dat er heftige onderwerpen in voorkomen. Dit is dan ook netjes in een disclaimer voor in het boek aangegeven. Als je niet goed tegen onderwerpen zoals zelfverminking, depressies, dood of aanranding kunt, is het handig om deze disclaimer eerst te lezen alvorens je aan het boek begint. Muren van ijs is dan ook geen luchtig feelgood verhaal waar je vrolijk van wordt. Dat neemt niet weg dat Ninouk Kira, de auteur van het boek, dit mooi heeft kunnen verweven in een spannend geheel dat zeker de moeite waard is om te lezen.
★★★★
Titel: Muren van ijs | Auteur: Nanouk Kira | Uitgeverij: Zilverbron | Categorie: fantasy | Verkrijgbaar als: paperback en e-book | 638 pagina’s | ISBN13:9789463084512| Verkrijgbaar sinds:2 augustus 2022 | 04-08-2022 | Recensent: Chantal Hutchison | Datum recensie: 05-04-2023 | Prijs: €27,50 en e-book €11.99 | Online te bestellen via: Bol.com