Voel je beter in 5


Voel je beter in 5Je dagelijkse plan voor een leven lang fit

Eindelijk een heel praktisch en toegankelijk boek voor een betere levensstijl. Het boek Voel je beter in 5 van Dr. Rangan Chatterjee geeft je tips om af te vallen, beter te slapen en meer te bewegen. Het boek belooft dat je al heel wat veranderingen teweeg kunt brengen als je 5 dagen per week een kwartiertje uittrekt om aan je geest, lichaam en hart te werken.

Rangan Chatterjee is een Britse huisarts, die al drie bestsellers over gezondheid schreef. Hij bereikt ook een heel groot publiek met zijn podcast Feel better, live more.

In Voel je beter in 5 toont hij een simpel stappenplan om gezonder te gaan leven en je fitter te voelen. Het vraagt maar minimale inspanningen zodat je het ook vol kunt houden.

Hij vraagt om 3 keer per dag 5 minuten tijd te maken voor een miniroutine. Bedoeling is dat je uit elk van de 3 categorieën – geest, lichaam en hart – iedere dag één miniroutine kiest. Dat kan elke dag dezelfde zijn of elke dag een andere, waar jij je goed bij voelt en waarvan je denkt dat je het makkelijk kunt volhouden. Sommige hebben meer effect ’s ochtends, andere doe je beter ’s avonds om beter te ontspannen en te slapen.

Met de routines die beschreven worden in het luik over de geest, is het de bedoeling om piekeren en stress te verminderen. Daar koos ik vooral de routines met simpele ademhalingsoefeningen of de tip om iedere dag bewust 5 minuten in de natuur door te brengen. Maar je kunt ook opteren voor het schrijven in een stressdagboek of je brein voeden met een bessensmoothie.

In het hoofdstuk over het lichaam is het de bedoeling om je lichaam weer in beweging te zetten met simpele, toegankelijke oefeningen die je kunt aanpassen of opkrikken naarmate je fitter wordt. Je kunt een krachttraining doen of dansen of touwtjespringen. Ik koos een paar dagen na elkaar voor de ontspannende yoga-oefeningen voor het slapengaan. Alle oefeningen worden duidelijk beschreven en geïllustreerd.

En tenslotte krijg je in het deel over het hart ook routines voorgesteld om je vriendschappen en relaties te verbeteren. Dit vond ik persoonlijk het moeilijkste deel om iedere dag te doen, het gaat immers soms om minder concrete zaken, zoals verbondenheid met vrienden, de andere vergeven, opsommen waar je dankbaar voor bent; maar ik snap zeker de meerwaarde ervan.

Ik vond het een heel toegankelijk boek voor iedereen, de uitleg is begrijpelijk en niet te lang en er worden veel praktijkvoorbeelden gegeven. Ook de talrijke illustraties maken het boek heel luchtig en geven je zin om het geregeld eens op te pakken en door te bladeren op zoek naar inspiratie. Ik ben van plan het in het zicht te laten liggen en er regelmatig wat routines uit te pikken.

★★★★
Voel je beter in 5Titel: Voel je beter in 5 | Auteur: Rangan Chatterjee | Uitgeverij: Rainbow | Categorie: gezondheid, persoonlijke ontwikkeling | Verkrijgbaar als: paperback  | 272 pagina’s | ISBN13: 9789041714848 | Verkrijgbaar sinds: januari 2023 | Recensent: Els Van Daele | Datum recensie: 30 maart 2023 | Prijs: €15,00 | Online te bestellen via Bol.com

rainbow

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.