De energiebalans


De energiebalansNieuwe inzichten op het gebied van calorieën verbranden

Herman Pontzer is een internationaal gerespecteerd onderzoeker op het gebied van menselijke energie en evolutie. In De energiebalans heeft hij de resultaten van tien jaar onderzoek verwerkt. Als uitgangspunt voor zijn studie deed hij onderzoek naar de leefgewoonten van de Hadza, een stam in het noorden van Tanzania. Het is een volk van jager-verzamelaars. Hij bestudeerde hun leefgewoonten, deed proeven met hun energieverbruik en kwam daarbij tot opzienbarende ontdekkingen. Deze mensen die de hele dag in beweging waren om in hun onderhoud te voorzien, gebruikten niet meer calorieën dan de gemiddelde westerse mens.

In De energiebalans beschrijft hij hoe onze stofwisseling werkt, wat het lichaam doet met de binnengekregen calorieën en welke systemen in het lichaam voorrang krijgen. Ook maakt hij duidelijk waarom diëten niet werken en meer bewegen niet noodzakelijkerwijs tot afvallen leidt. Door te begrijpen hoe ons lichaam werkt, hoopt hij te bewerkstelligen dat de mens een andere kijk op gezondheid krijgt. Met nieuwe inzichten en een duidelijke uitleg maakt hij korte metten met de gangbare opvattingen over diëten en laat hij zien wat echt gezond zijn inhoudt.

Dit lijvige boekwerk is vernieuwend op het gebied van energieverbruik door de mens. Herman Pontzer reisde voor zijn onderzoeken de hele wereld af en beschrijft ook tot in detail wat de resultaten daarvan waren. In negen hoofdstukken legt hij eerst uit hoe het metabolisme werkt, hoe vernuftig het lichaam in elkaar zit en wat hij precies bedoelt met ‘begrensd energieverbruik’. En vooral dat laatste laat zien waarom het niet helpt om meer te bewegen als we af willen vallen, maar wat er werkelijk nodig is om een ander gewicht te bereiken. Waar hij vooral op hamert, is een gezonde leefwijze en wat daarvoor vereist is.

De energiebalans is een goed gedocumenteerd boek. Achterin staat een uitgebreide lijst van geraadpleegde literatuur, gerangschikt aan de hand van de verschillende hoofdstukken. Het is een vernieuwend boek met veel anekdotes en vol humor. De duidelijke uitleg met de vele voorbeelden zorgt ervoor dat de soms ingewikkelde materie toch te begrijpen valt. Herman Pontzer heeft baanbrekend werk geleverd. De energiebalans geeft een andere kijk op voeding, beweging en gezondheid.
Xander uitgevers

★★★★
De energiebalansTitel: De energiebalans | Leesfragment | Auteur: Herman Pontzer | Xander Uitgevers | Categorie: gezondheid/lifestyle | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 544 pagina’s | ISBN13: 9789401616294 | Verkrijgbaar sinds: januari 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 19-02-2022 | Prijs: €23,99, e-book €9,99 | Bestellen

Groentebroer nieuw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.