Jongleren met voeding


Recensie Jongleren met voeding door Hannie van Grol:
De ondertitel bij Jongleren met voeding is:
Kleine en grote vragen over een leven lang gezond eten.
En dat is precies hoe dit boek is samengesteld: uit allerlei vragen die kort en bondig beantwoord worden. Het boek begint met een voorwoord van Hugo Heymans, emeritus hoogleraar Kindergeneeskunde. Hierin pleit hij al voor het belang van voeding, zeker in de eerste duizend dagen van iemands leven (gerekend vanaf de conceptie).

Dan volgt de inleiding van de auteurs en daarna zijn er negen hoofdstukken met ruim honderd vragen totaal. Op de site van de uitgeverij is te vinden welke vragen en antwoorden al eerder gepubliceerd zijn in Het Financieele Dagblad en Het Parool. Afgesloten wordt met een nawoord, een dankwoord en de verantwoording, waarin weer verwezen wordt naar de site van de uitgeverij voor de gebruikte bronnen. Ieder hoofdstuk begint met een zwart-wit-rood illustratie die betrekking heeft op het onderwerp van dat hoofdstuk. Behandeld worden o.a. de verschillende leeftijdsfases van de mens en nog enkele items over voeding in het algemeen.
Een willekeurige greep uit de meer dan 100 vragen:
• Hoe leert mijn baby eten?
• Waarom lust mijn kind geen groente?
• Hoe word ik honderd?
• Is rauw voedsel eten beter dan gekookt?
• Hoe veilig is ons drinkwater?

Jaap Seidell is hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU in Amsterdam en erg bekend om zijn gezondheidstweets en zijn regelmatig optreden in allerlei praatprogramma’s op de televisie. Jutka Halberstadt is psycholoog en werkt als universitair docent kinderobesitas bij de VU. Samen hebben ze al eerder boeken geschreven.

Het boek leest gemakkelijk. Er wordt geen moeilijke en ingewikkelde taal gebruikt en het boek is op deze manier voor iedereen toegankelijk. Je zou haast denken dat dit het zoveelste simpele boekje is over gezondheid, maar omdat achter in het boek verwezen wordt naar de bronnen die ten grondslag liggen aan de diverse onderwerpen, weet je dat de antwoorden niet uit de lucht zijn gegrepen.

De titel van het boek Jongleren met voeding duidt op de voedselverwarring die er geschapen wordt in de gezondheidswereld. Iedere dag hoor of lees je wel tegenstrijdige berichten als het gaat over voeding. Daarom is het zoeken van de juiste voeding vaak een goochelen met allerlei soorten informatie. En, zoals de schrijvers in de inleiding betogen: ‘Gezond eten is jongleren en dat moet je jong leren.’ En als je dat wilt, dan is dit boekje zeker een aanrader.

Jongleren met voeding is een actueel naslagwerk. Je hoeft ook niet het hele boek in één keer te lezen, maar via de inhoudsopgave kun je bepalen welk onderwerp op dat moment je interesse heeft. En dan zal je oog ook ongemerkt op de andere vragen vallen en ben je vaak veel langer bezig dan je oorspronkelijk van plan was.

Natuurlijk kom je onderwerpen tegen die in je eigen beleving anders zijn dan wat er in het gegeven antwoord staat, want iedereen is uniek en de gegeven antwoorden zijn bedoeld voor algemeen gebruik. Blijf altijd ‘in gesprek met je eigen lichaam en zijn reactie’. Haal uit dit boek de informatie die voor jou belangrijk is en heilig de stelling ‘De schijf van je lijf’ in plaats van De schijf van vijf. Jongleren met voeding is geen diepgravend wetenschappelijk verantwoord boek over voeding, maar een handig naslagwerk voor iedereen die met vragen over wel of niet gezonde voeding kampt.

★★★
Titel: Jongleren met voeding | Leesfragment | Auteur: Jaap Seidell, Jutka Halberstadt | Uitgeverij Atlas contact | Categorie: Gezondheid | Uitvoering: paperback | 296 pagina’s | ISBN13: 9789045035901 | Verkrijgbaar sinds: april 2018 |Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 1-11-2018 | Prijs: €19,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.