Leva


Recensie Leva door Fany van Hemelen:
Leva, een boek om altijd bij de hand te hebben om beter voor jezelf te leren zorgen en meer te genieten.

Mats en Susan Billmark zijn een Zweeds koppel, samen hebben ze een dochter, genaamd Susan. Later werd hun nieuw samengestelde gezin nog uitgebreid met 2 pleegkinderen.

In het verleden zorgden ze niet goed genoeg voor zichzelf. Mats kreeg uiteindelijk een burn-out door stress en Susan door te veel te willen een uitputtingsdepressie. Beiden hadden last van onrust, angsten en spanning. Omdat ze op het ogenblik dat ze hier middenin zaten onvoldoende informatie en ondersteuning vonden om beter met hun problemen om te gaan, besloten ze later om anderen wel een houvast te bieden. Samen schreven ze het boek Leva om beter met stress te leren omgaan en een burn-out te voorkomen.

In Leva delen ze allerlei tips en nuttige info. Het boek is ingedeeld in meerdere onderwerpen, is zo geschreven dat het vlot leesbaar is en kan eigenlijk gezien worden als een soort “bijbel”. Zelf heb ik al meerdere boeken over het hanteren van stress gelezen en ook de in het boek genoemde auteurs zoals bijvoorbeeld Wayne Dyer en Eckhart Tolle zijn geen onbekenden voor mij. Toen ik in het boek begon, voelde het eigenlijk als een soort reminder voor mij. Eerst dacht ik vaak van: “Oh ja dat weet ik al, maar ik pas het niet altijd toe, maar verder op in het boek las ik ook nieuwe weetjes en interessante adviezen.

Het boek is erg inspirerend want de korte hoofdstukken worden steeds rechtstreeks aan de praktijk gekoppeld en er worden ook pakkende quotes in elk hoofdstuk genoemd.
Eigenlijk is Leva ideaal voor wie al bezig is met persoonlijke ontwikkeling. Een boek om er steeds opnieuw bij te pakken om jezelf aan leven in het hier en nu te herinneren. Als je pas start op dit gebied dan is het een boeiende kennismaking met een breed scala aan onderwerpen zoals slaap, angst, ons ego, bezorgdheid, stress bij kinderen enzovoort. Het boek is kort gezegd een leidraad om meer te leren genieten en beter voor je lichaam en je geest te zorgen.

Mats en Susans boek is vooral echt boeiend, omdat ze zelf hun ervaringen delen en in hun ziel laten kijken.
Het boek bespreekt heel veel zaken en doet dit op een praktische en bruikbare manier. Het duo is erin geslaagd om anderen hulp en info te bieden wanneer nodig en dit vooral ter preventie van ergere problemen.

Leva geeft je handvatten om signalen te herkennen, stress te voorkomen en balans te vinden in je leven.
Het fijne aan het boek is ook dat het toont dat iedereen weleens stress ervaart en dit zelf aan kan pakken op een persoonlijke manier. Susan en Mats zijn hier het perfecte voorbeeld van. Susan vond nieuwe kracht in creatieve dingen en Mats geeft nu zelf lezingen rond gezondheid en is een enthousiaste beoefenaar van mindfulness.

Het leven is niet altijd eenvoudig, maar als je de inspirerende adviezen van Leva toepast of zelfs als je het alleen maar leest, ben je al op de goede weg.

★★★★
Titel: Leva | Leesfragment | Auteurs: Mats Billmark, Susan Billmark | Kosmos Uitgevers | Categorie: Lifestyle| Uitvoering: hardcover / e-book | 160 pagina’s | ISBN13: 9789021566931 | Verkrijgbaar sinds: 3-1-2018 |Recensent: Fany van Hemelen | Datum recensie: 16-12-2018 | Prijs: €14,99 | Bestellen